Bedrijfsleven trekt aan de bel over falend beleid arbeidsmigranten: ‘Er is visie nodig’
Als belangrijkste punt wordt het grote gebrek aan huisvesting voor arbeidsmigranten genoemd. Een bekend probleem dat al jaren speelt. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek van Omroep Brabant dat de provincie zeker 20.000 slaapplekken tekort komt om alle arbeidsmigranten te huisvesten. Dit leidt er vaak toe dat mensen in campers of tegen de regels in met grote aantallen in een woning terechtkomen. Met alle gevolgen van dien.
"Het huisvestingsprobleem valt op te lossen, alleen is daar samenwerking voor nodig", zegt Jeroen Bergen, voorzitter van VNO-NCW Midden-Brabant. "Bedrijven zouden bijvoorbeeld, net als vroeger, de arbeidsmigranten op eigen terrein kunnen huisvesten. Hierdoor raakt de lokale woningmarkt niet overspannen doordat bedrijven veel huizen tegelijk opkopen, en wonen er geen tien mensen in één huis."
Transportbedrijven
Een ander belangrijk probleem is namelijk dat er volgens de organisaties een groei is van (internationale) multinationals die grote logistieke centra in de provincie vestigen. Dit zijn vaak bedrijven die in hoog tempo aan het robotiseren zijn en dus geen langdurig werk opleveren. “Dit levert op korte termijn werkgelegenheid op voor voornamelijk arbeidsmigranten. Maar veel mensen zullen daar straks niet meer werken en dan is de grond weg”, zegt Bergen.
De oplossing is volgens Bergen niet om vergunningen voor logistieke bedrijven in te trekken. "Er is niks mis met de logistiek, alleen moet er goed nagedacht worden over de huidige problematiek en die van de toekomst. We moeten ervoor zorgen dat er alleen bedrijven naar de regio worden gehaald die op de lange termijn hun huisvesting goed geregeld hebben én banen behouden."
Te gehaast
Volgens de organisaties is het huidige beleid van veel gemeentes in Midden-Brabant niet goed doordacht en worden er te gehaast beslissingen genomen. Ze pleiten voor meer onderlinge samenwerking en roepen op om tot meer gezamenlijke oplossingen te komen.