Frietje wordt flink duurder door droogte, zo voorspellen de akkerbouwers
Suikerbieten, aardappels, uien, sperziebonen, tarwe en gerst. Wim de Witte uit Steenbergen verbouwt het allemaal. Doordat er in West-Brabant nog geen beperking op het gebruik van grondwater is, hebben zijn gewassen nauwelijks te lijden onder de langdurige tropische omstandigheden. Maar daar moet hij wel flink zijn handen voor uit de mouwen steken.
Beregenen en eerder oogsten
"Aardappelen en uien kunnen slecht tegen de droogte, maar door ze op tijd te beregenen, krijgen ze toch voldoende vocht. Daar zijn we constant mee bezig en dat vraagt heel veel energie. De tarwe gaan we drie weken eerder oogsten om te voorkomen dat het anders onbruikbaar wordt. Het is dus zo wel een heel bijzondere zomer."
Schaarser en dus duurder
Elk nadeel heeft z'n voordeel. Ook in de landbouw. Door de moeilijke omstandigheden zullen veel oogsten mislukken of kleiner uitvallen. En worden die landbouwproducten schaarser en dus duurder. Akkerbouwers die die wel goed kunnen oogsten, zullen daarvan profiteren. De Witte verwacht dan ook een hogere opbrengst te krijgen, hoewel de omvang van zijn oogst normaal gesproken wél hetzelfde blijft.
Duurder frietje mét
"Hier in Steenbergen hebben we er gelukkig nog geen last van, maar in Zeeland en andere delen van Nederland en Europa mislukken veel oogsten omdat het zilte water in sloten en meren niet goed bruikbaar is om de akkers te beregenen. Dus zullen de prijzen gaan stijgen. Ook voor mijn producten, schat ik zo in. De mensen zullen vooral merken dat aardappelen, groente, brood, maar bijvoorbeeld ook een portie friet in een cafetaria de komende tijd flink duurder worden."