Verwoestende brand Loonse en Drunense Duinen, natuur heeft tientallen jaren nodig om te herstellen
De brandweer was tot het begin van de avond volop bezig met blussen totdat het vuur helemaal gedoofd was. Daarna is het gebied weer overgedragen aan Natuurmonumenten. Het is niet bekend wanneer het natuurgebied weer toegankelijk wordt voor publiek.
Natuurmonumenten zal zo snel mogelijk de schade opmaken. Die zal naar verwachting aanzienlijk zijn, vooral op langer termijn. Door de brand komt veel stikstof vrij waardoor er veel gras zal gaan groeien. "Als er niet wordt ingegrepen, krijgen nieuwe bomen geen kans om te groeien."
Ander bos
Dat is funest voor het natuurgebied, vindt Natuurmonumenten die sinds jaren juist probeert om van het naaldbos in de Loonse en Drunense Duinen een gemengd bos te maken. Dat is beter voor de flora en fauna. Ook is een gemengd bos minder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden.
Brabers was daarom maar wat blij met de jonge loofbomen die in het getroffen gebied gingen groeien. "Die natuurlijke verjonging met eiken en verschillende soorten planten, is helemaal verdwenen", zegt Brabers. "De volwassen naaldbomen hebben de brand waarschijnlijk wél overleefd."
Tienduizenden euro's
Oplossingen zijn weliswaar voorhanden, maar zullen zeker tienduizenden euro's kosten. Zo kunnen er schapen worden ingezet om het gebied extra te begrazen. Ook kunnen er nieuwe bomen worden geplant. Maar het is allerminst zeker of de politiek het geld beschikbaar wil stellen.
Hoe de brand ontstond, is nog steeds niet duidelijk. Sinds gisteren is de brandweer met man en macht bezig met blussen. Een speciale eenheid uit Overijssel kwam donderdag uit Twente om de brand te bestrijden met bijlen en voeten. Defensie hielp mee met twee Chinooks.
Brand geblust
Volgens Brabers heeft de brandweer uitermate professioneel gehandeld. "De brand had nog veel groter kunnen worden als er niet adequaat was ingegrepen. Dan was het drama compleet."