Jubilerende Tourwinnaar Jan Janssen kan nooit meer stuk in Ossendrecht
Janssen kwam in 1964 naar Ossendrecht. Hij wilde dichter bij België wonen omdat er in het zuiden meer wedstrijden waren. "Tijdens een koers in Antwerpen ontmoette hij slager Frans van Loon uit Ossendrecht. Die kon voor een huis voor Janssen zorgen in Ossendrecht. Zo verhuisde Jan van zijn geboorteplaats Nootdorp naar hier", legt wielerfan John van Dooren uit. "Jan Janssen was in een mum van tijd geliefd", aldus Vic Huijgens, supporter van het eerste uur: "Hij wil er één van ons zijn. Hij is heel benaderbaar en dat kunnen de mensen hier waarderen."
Ongeloof
In de zomer van '68 is de populariteit van Janssen ongekend groot. Ossendrecht houdt de adem in tijdens de bloedstollende tijdrit op laatste dag van de Tour de France. Tegen alle verwachtingen in wint Jan Janssen met 38 seconden verschil van de de Belg Herman van Springel. Vic Huijgens: "Als ik eraan denk word ik nog nog emotioneel.. We konden het eerst niet geloven."
De tekst gaat verder onder de video.
"Ik weet nog dat heel veel mensen buiten op straat waren met vlaggen en petjes. De café's waren afgeladen vol. Het was één groot feest", vertelt Van Dooren. Janssen had in die tijd een supportersvereniging in Café het Puts Meuleke op een steenworp afstand van zijn huis. "Het dak ging eraf. Mensen stonden met glazen bier in de hand te zingen. Ik zal het nooit vergeten."
Een paar dagen wordt Jan Janssen gehuldigd in het gemeentehuis. De wielerheld wordt in een open auto met zijn vrouw Cora opgehaald bij zijn huis.. "Burgemeester van Gils was al eerder terug gekomen van vakantie toen hij hoorde dat de renner zo hoog in het klassement stond. Daar heeft hij zeker geen spijt van gekregen", lacht Van Dooren.
Standbeeld
Jan Janssen verhuisde kort na zijn tourzege naar Putte en hij woont nu net over de grens in de Belgische gemeente Kapelle. Vic Huijgens: "Hij is altijd in de regio blijven wonen en nog altijd zeer geliefd hier. Ik ben er eigenlijk verbaasd over dat we nog niet gezorgd hebben voor een standbeeld. Kijk bijvoorbeeld naar Hennie Kuiper, die heeft er eentje. Maar Janssen is de eerste Nederlandse tourwinnaar en dat mogen we nooit vergeten", zegt Vic Huijgens.