Net aangepaste spoorwegovergang veiliger? 'Nee integendeel, het is echt geklungel'

24 juli 2018 om 22:54
nl
Vier dagen was de spoorwegovergang in de Orthen in Den Bosch op slot om het veiliger voor fietsers te maken, een week geleden ging hij weer open. Maar de overgang is helemaal niet veiliger geworden, zeggen buurtbewoners. Integendeel: "Er kunnen zo weer ongelukken gebeuren."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

De gemeente besloot de spoorwegovergang veiliger te maken door het fietspad niet meer schuin over het spoor te laten lopen, maar haaks aan te leggen. Ook mag gemotoriseerd verkeer de overgang niet langer meer gebruiken. Dat verkeer moet voortaan een stuk omrijden.

De aanpassingen werden doorgevoerd nadat begin januari de 25-jarige Sam een lelijke val op de schuine spoorwegovergang maakte. Eén van haar fietsbanden kwam vast te zitten tussen de rails, waardoor ze op haar hoofd viel en bewusteloos raakte. Twee mannen konden haar van het spoor halen, net voordat er een trein aankwam. 

Geklungel
Maar met die maatregelen is de overgang helemaal niet beter geworden, stellen meerdere buurtbewoners een week na de aanpassing. "Het is echt geklungel", zegt Carmen. "Er is vooral voor de meest voordelige oplossing gekozen."

Zo is op de overgang een extra bocht voor fietsers aangebracht, zodat ze de rails nu haaks oversteken. Maar die bochten zijn zo scherp, dat de fietsers op de helft van de tegenliggers terecht komen, zegt buurtbewoner Jacqueline die pal naast de overgang woont. "Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als fietsers op de overgang met elkaar botsen."

Te drukke omrijroute
Bovendien levert de omleidingsroute voor automobilisten ook problemen op bij een kruispunt even verderop. Dat kruispunt is zo druk geworden, dat de weg daar niet op is berekend. Gevolg: automobilisten proberen toch nog over de spoorwegovergang te rijden, ook al is duidelijk aangegeven dat het verboden is. "Heel rommelig en onoverzichtelijk", zegt Jacqueline. 

Alsof het niet erg genoeg was, kampte Prorail de laatste dagen ook nog met een storing bij de overgang. Daardoor moesten treinen tot diep in de nacht toeteren om mogelijke overstekers te waarschuwen. Het heeft het gevoel van veiligheid voor de buurtbewoners bepaald niet vergroot. "We hebben geen oog dicht gedaan", zegt Carmen.

Geen actie
De buurtbewoners hebben de klachten naar eigen zeggen bij ProRail en de gemeente neergelegd. Vooralsnog is er geen actie ondernomen. "Wanneer komt er nou een structurele oplossing?", vraagt Carmen zich hardop af. "Dit kan echt niet."

De gemeente wil de maatregelen na drie maanden evalueren, na het zomerreces komt ze met een blijvende oplossing voor de spoorwegovergang. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.