Tommy staat op de nationale opsporingslijst, wie is deze ongrijpbare drugsbaron?
Tot de zomer van 2012. Dan is de info uit de onderwereld zo concreet dat het landelijk parket van het OM besluit een onderzoek te openen. Codenaam: Gutenberg. Maar weer verloopt dat moeizaam. Telefoontaps leveren weinig op.
LEES OOK: Tommy van der Sommen (36) op Nationale Opsporingslijst, 'spil in internationaal drugsnetwerk'
Afluisterapparatuur
Daarom besluiten de rechercheurs tot een gewaagd en verregaand plan. Ze merken dat Tommy in de Eindhovense antiekwinkel van zijn vader afspraken heeft met misschien wel criminelen. Stiekem installeren agenten verborgen afluisterapparatuur die gesprekken opneemt.
Verder gaan agenten Tommy filmen, fotograferen, met peilbakens volgen en zijn hele leven in beeld brengen. Daardoor wordt steeds meer zichtbaar en duidelijk. Tijdens dat afluisteren horen agenten dat Tommy wordt aangesproken met: 'Hé leider' of dat iemand hem 'de baas' noemt. Ze hebben beet bij de politie.
Bakken geld
Agenten ontdekken ook dat hij jarenlang een huis huurt voor 2500 euro per maand en dat contant betaalt. Tommy en zijn partner betalen wel meer cash, zoals in december 2010 als ze op vakantie naar Dubai, gaan voor dik 8000 euro.
Er gaat nog veel meer contant geld rond in zijn omgeving: 19 transporten van cashgeld, om ondergronds mee te bankieren. Voor zeker 800.000 euro wordt er zo witgewassen.
Bloemen als dekmantel
Ook een bloemenhandel in Best komt in beeld. Ogenschijnlijk handelt de zaak met Engeland maar niet alleen in bloemen. In het voorjaar van 2014 onderschept de Britse douane twee ladingen van tientallen kilo's speed en xtc en ook coke.
Zeker vijf drugstransporten worden uitgevoerd naar Engeland, met ladingen van 48 kilo xtc en 36 kilo speed. En ook een keer 15 kilo xtc-pillen en 10 kilo coke.
'Wij zijn de cannaclub'
Verder zijn er zeker negen leveringen van wiet. Op de tap klinken woorden als 'hokken' en 'kilo's'. Op een van de gesprekken horen ze Tommy ook zeggen: 'wij zijn de cannaclub', (de cannabisclub, red.) Het net sluit zich rond de Eindhovenaar.
Buiten is de bende voorzichtig, zoals wel meer drugscriminelen: auto's op naam van een ander, prepaid-telefoons en afspraken in steeds andere horeca. Ze gebruiken ook stoorzenders om de politie tegen te werken.
Waar is Tommy?
Als er genoeg belastend bewijs is verzameld, volgt een actiedag op 23 september 2014 met een reeks invallen en arrestaties: in woonhuizen, schuren en opslagplaatsen in onder meer Eindhoven en Best. In die laatste plaats vindt de politie een tabletteermachine. Maar van Tommy, geen spoor. Ook in zijn huis in Malaga (Spanje) niet.
Later en ook nu nog steeds gaat het spectaculaire verhaal dat de 'politiemol' Mark M. hem heeft gewaarschuwd te vluchten. Maar tijdens de rechtszaak rond 'de mol' komt dat amper aan de orde. Er lijkt weinig bewijs voor die beschuldiging maar het is zeker niet uitgesloten.
Ongrijpbaar
Als dan het proces begint is er een groep van zo'n 14 verdachten die voorkomen in het Paleis van Justitie in Den Bosch. Hoogste straf is er voor Maurice B. de rechterhand van Tommy, hij krijgt tien jaar, net als een handlanger in Engeland. Meer dan Tommy. Die hoort 12 jaar tegen zich eisen maar krijgt er negen. Zijn vader Wim twee.
'Een goed functionerende organisatie 'noemt de rechtbank de drugsbende van Tommy. En een bende waarin Tommy –als een echte baas- veel buiten beeld bleef en anderen het vuile werk liet opknappen. De rechtbank meldt ook in het vonnis dat het politieonderzoek 'slecht een topje' van Tommy's jarenlange illegale activiteiten heeft blootgelegd. Ook toen was de nu 36-jarige Tommy al lastig te pakken, net als nu.