Video

Verandert heidevlakte straks in een woestijn ? Kalmthoutse Heide valt ten prooi aan droogte

26 juli 2018 om 17:34
nl
De aanhoudende droogte eist zijn tol in de Brabantse natuur. In het grenspark Kalmthoutse Heide dreigt 15 hectare heidegebied volledig af te sterven. Gevreesd wordt dat een aantal zeldzame diersoorten hierdoor zal verdwijnen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Grote stukken heide zijn deze zomer roestbruin van kleur. "Het komt vaker voor dat er bruine plekken zijn wanneer het wat warmer is maar dit heb ik nog nooit zo meegemaakt", aldus life-coördinator Ignace Ledegen van het grenspark.

Fauna
De afstervende heide heeft direct gevolgen voor de fauna. Zo is de Gladde Slang inmiddels al een maand niet meer gezien in het gebied. Ignace Ledegen: "De dieren blijven nu ondergronds. Daardoor hebben ze minder kansen om voedsel te zoeken en dat gaat gevolgen hebben voor de voortplanting. Waarschijnlijk weten we pas over enkele jaren wat de effecten hiervan zullen zijn".  

Ook zeldzame nachtvlindersoorten waaronder het Zandkroeskopje dreigen voorgoed te verdwijnen uit de Brabantse natuur. "De vlinders hebben geen nectar omdat de planten niet bloeien", legt boswachter Robert Frantzen uit. 

Woestijn?
Dat de natuur zich zal herstellen is volgens Ledegen zeker. De vraag is volgens hem alleen hoe en wanneer. "Als dit om de dertig of veertig jaar gebeurt dan herstelt de natuur zich wel. Als dit vaker voor gaat komen dan worden de effecten op korte termijn voelbaar; dat we een verwoestijning krijgen in plaats van mooie heidevlaktes".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.