Video

Schuiven van de Marksluis geopend voor betere waterkwaliteit in de Mark

27 juli 2018 om 10:59
nl
De schuiven van de Marksluis bij Oosterhout zijn donderdag opengezet. Waterschap Brabantse Delta vroeg dit aan Rijkswaterstaat voor doorspoeling van de Mark. Dit moet de waterkwaliteit verbeteren en is ook goed voor het beheer van het waterpeil in de polders. Ook wordt zo geprobeerd grote schade aan de landbouw te voorkomen.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Omdat er op dit moment nog voldoende water beschikbaar is in de Maas en Amer kon Rijkswaterstaat tegemoetkomen aan de vraag van het waterschap. 

“We willen graag zo lang mogelijk aan de wateraanvraag voldoen", legt loco-dijkgraaf Kees de Jong uit. "Daarom was extra water nodig. Daarnaast hebben we extra water nodig om het water in ons watersysteem te laten stromen. Als water namelijk lang stilstaat, is dat slecht voor de waterkwaliteit. Er ontstaan dan snel hoge concentraties blauwalg in het water, wat gevaarlijk is voor mensen en dieren.” 

Wachten op privacy instellingen...

Door het openzetten van de Marksluis komt extra water vanuit het Wilhelminakanaal in het Markkanaal terecht. Om ervoor te zorgen dat er meer stroming in het water komt, is van belang dat dit water ook ergens naartoe kan. Om die reden is het peil van het Volkerak-Zoommeer verlaagd door Rijkswaterstaat. "Doordat er nu meer water binnenkomt én het sneller kan afstromen, ontstaan er minder snel hoge concentraties blauwalg."

Belangenafweging
De scheepvaart heeft wel wat last van het openzetten van de Marksluis. Bij de Amer is er namelijk nog invloed van eb en vloed. Omdat de sluis bij hoog water het best kan worden benut voor extra wateraanvoer is er voor gekozen om alleen bij eb nog schepen te schutten. Dan is er weinig stroming en kan de Marksluis dus het best voor de scheepvaart worden gebruikt. 

Als het waterpeil in de Maas te ver daalt, wordt de Marksluis weer gesloten. De waterstanden worden volgens het waterschap 'nauwkeurig gemonitord'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.