Video

Het schiet nog niet op met energieneutrale woningen: 'De techniek is nog veel te duur'

29 juli 2018 om 11:00
nl
“Kijk, dit apparaat houdt mijn zonnepanelen in de gaten. Ik heb al 3000 kilowatt opgewekt.” Astrid Peters (50) leidt ons rond in haar huisje. Ze woont sinds maart aan de Driek van Erpstraat in Oss in een zogenoemde Nul op de Meter (NOM) woning. Alles gaat op elektriciteit en een speciaal ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht.
Geschreven door

Wonen in een energieneutraal huis was wel even wennen voor Astrid. “Ik mag geen gaten in de muur boren anders maak ik een isolatielek”, vertelt ze. ”Daarom staat bijvoorbeeld ook de brievenbus buiten en zit er voor de post geen gleuf in de deur. Want ook dat neemt isolatie weg.” Ze woont in een van de vier NOM-proefwoningen van BrabantWonen. Die woningcorporatie wil erachter komen op welke manier je een beste een bestaande woning energieneutraal kunt maken. 

En zo’n experiment is hard nodig. Want in 2050 moeten alle huizen energieneutraal zijn. Elf Brabantse woningcorporaties beloofden drie jaar geleden in een deal met de provincie om snel duizenden NOM-woningen te maken. Maar uit een inventarisatie van Omroep Brabant blijkt dat de teller pas op ruim vijfhonderd staat.

Elf Brabantse woningcorporaties tekenden in 2015 een Nul op de Meter deal bij de provincie. Sinds die tijd hebben zij zeker 532 NOM-woningen gerealiseerd. (Klik op een huisje voor meer informatie.)

Wachten op privacy instellingen...


Gebrek aan nieuwe technieken
“Bij nieuwbouw is Nul op de Meter al bijna standaard, maar om oudere woningen Nul op de Meter te maken hebben we eigenlijk nog niet de goede techniek in huis om gas te vervangen door een andere warmtebron”, vertelt René Scherpenisse. Hij is directeur van de Tilburgse woningcorporatie Tiwos en bestuurslid bij Vereniging van woningcorporaties Aedes. 

Omdat die techniek nog ontbreekt, is het heel duur voor woningcorporaties om bestaande woningen energieneutraal te maken. “Nu kunnen we een gasketel inkopen voor ongeveer 800 euro. Maar een warmtepomp kost het tienvoudige”, legt Scherpenisse uit. “We hebben innovatie nodig om die prijzen naar beneden te krijgen. Daar gaan nog wel wat jaren overheen.”

EPV
In verband met de hoge kosten lobbyen woningcorporaties bij verschillende overheden om subsidies. Maar ze vragen ook huurders om een bijdrage voor het feit dat hun woning energiezuinig is gemaakt. Een energieprestatievergoeding (EPV) heet dat. Ook Astrid betaalt een EPV voor haar huis. “Het kost 47 euro per maand. Dat komt bovenop de huur van 592 euro. Voor een woning met een oppervlakte van 45 vierkante meter vind ik dat best veel.”

Maar, daar tegenover staat wel dat haar woning ook écht Nul op de Meter is. “Sterker nog, door het verschrikkelijke mooie weer draai ik in de winst. Ik krijg mijn energie absoluut niet op.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.