Noodsituatie: waterschap redt duizenden waterdieren van de dood
In De Reusel werd afgelopen zaterdag al grondwater gepompt. Door de aanhoudende, extreme droogte, dreigen beekjes in het gebied van Waterschap De Dommel compleet droog te vallen. Het is zelfs droger dan in het recordjaar 1976. Watergraaf Peter Glas van het Waterschap: "Dit is echt uniek. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."
In de vijf beken waar de red-actie start, leven zeldzame en beschermde soorten zoals de Beekprik, de Kwabaal, bepaalde libellen en Kokerjuffers. Deze soorten zijn een belangrijke indicatie dat de waterkwaliteit en leefomgeving gunstig zijn. “Als we de beekprik zien, dan weten we dat we op de goede weg zijn. Vandaar deze reddingsactie", vertelt Glas.
Noodsituatie die onmiddellijk om actie vraagt
De Keersop (ook wel Beekloop genoemd), de Tongelreep en de (Grote) Beerze extra water. Hiervoor gebruikt het Waterschap opgepompt grondwater. "Als we niks doen, gaat alles dood. En kost het tientallen jaren voor de natuur zich herstelt. We hopen op deze manier de schade te beperken", aldus het Waterschap.
Meer reddingsacties
Ook waterschap Aa en Maas is bezig met het redden van de natuur. Medewerkers hebben duizend vissen gered uit de Strijpse Beek in Oploo. De dieren zijn overgebracht naar de Maas bij Sambeek. Ook op andere plaatsen in Nederland wordt melding gemaakt van vissterfte of vissen in nood door zuurstofgebrek en lage waterstand in vijvers, beken en plassen.
De brandweer heeft vrijdagmiddag water rond kasteel Stapelen in Boxtel aangevuld. Het zuurstofniveau bleek te laag te zijn, dus de brandweer werd opgeroepen om zuurstofrijk water de vijver in te pompen. Dat werd uit de Dommel gehaald.