Video

Brabant heeft een nieuw abdijbier - Abt Generaal Quadrupel

29 juli 2018 om 17:34
nl
Het laatste biertje in een serie van vijf van de abdij in Heeswijk is zondag feestelijk gepresenteerd. Het Abt Generaal Quadrupel bier is zwaar, er zit 10,5 % alcohol in. "Je moet er niet te veel van drinken denk ik, dan kan het wat problematisch worden. Het is echt een speciaal bier wat je op een rustig moment met elkaar moet drinken", aldus de Heeswijkse Abt.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Het moment van presenteren is tactvol gekozen. Deze weken is namelijk  het internationale bestuur van de Norbertijnen, waar de abdij in Heeswijk onder valt, in Nederland. De internationale abt heet de Abt Generaal, en naar hem is het bier g vernoemd. Hij mocht het dan ook als eerste proeven.

"Best wel lekker"
Abt Generaal Jos Wouters is verbonden aan een Belgische abdij en heeft (natuurlijk) ervaring met het brouwen van bier. Hij is dan ook een kritische recensent. Zijn oordeel luidt: "Het is best wel lekker, omdat er goede, sterke kruiden inzitten, maar als je er hier twee van drinkt, dan heb je wel gedronken."

Drie jaar geleden begon de Stichting Berne Abdijbier met het terugbrengen van het bier naar de abdij. In de middeleeuwen werd er al bier gebrouwen in de abdij. Destijds als vervanging van water, want van water werd je ziek. Omdat er flink wat bier gedronken werd op een dag, had het een laag alcoholpercentage. De nieuwe bieren zijn wat zwaarder, maar wel gemaakt naar de recepten van vroeger.

Geld
Tegenwoordig is de motivatie van abdijen om bier te maken een hele andere: geld. "Bier is een heel mooi commercieel instrument om een abdij te ondersteunen in hun onderhoud", vertelt de voorzitter van de stichting, Henry van Boxmeer. Dat is de reden dat de bedenkers besloten eerst het bier te laten maken in twee andere brouwerijen: de Belgische abdij van Val-Dieu en in de Loonbrouwerij in Cothen, bij Wijk bij Duurstede. De stichting wil zo eerst testen of er inderdaad winst te behalen is met deze bieren. Mocht dat het geval blijken, pas dan zal er een brouwerij gebouwd worden bij de abdij.

 

 

Nostalgie
Zo'n eigen brouwerij is niet noodzakelijk. Het maakt niet uit waar het abdijbier gemaakt wordt, het recept en de supervisie van de brouwmeester bepalen wie de eigenaar van het bier is. "Maar", vertelt Van Boxmeer, "een eigen brouwerij is het allermooiste, een stukje nostalgie van eeuwen geleden terugbrengen. En als wij een eigen brouwerij hebben, kunnen we bezoekers laten zien hoe het brouwproces gaat. En dan is het af."

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.