Video

Golfbanen steeds geler: dat betekent sproeien want 'greens moeten groen blijven' [DRONEBEELDEN]

30 juli 2018 om 17:54
nl
Het gras is altijd groener aan de overkant. Althans, dat is de bedoeling. Golfclubs hebben de grootste moeite om hun banen groen te houden. "Ik ben de hele dag alleen maar bezig met sproeien," vertelt greenkeeper Frank Pheninckx. "Het begint nu wel een beetje te vervelen."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Het is al weken droog. En dus liggen de Brabantse golfbanen er behoorlijk geel bij. Met af en toe een stukje felgroen. "Want de greens moeten altijd green blijven", aldus Paul Wesel, algemeen directeur van Landgoed Bergvliet. 

'Het is extreem'
"Het is extreem", vervolgt Wesel. "Zo erg wil je eigenlijk niet zien. Het is al twee maanden ontzettend droog. Het moet niet nog drie weken duren, dan wordt het lastig bijhouden." 

De baan wordt elke dag met machines en handmatig besproeid met water uit de vijvers. Maar niet al het gras kan worden bijgehouden. "We houden de greens bij." Het gras op de rest van de baan, oftewel op de fairways, worden steeds droger. Hoe langer het duurt, hoe meer gras er later opnieuw moet worden ingezaaid. "De kosten kunnen oplopen tot zo'n 15.000 euro."

 

 

'Mijn dag is heel eentonig'
Als greenkeeper is Frank Pheninckx verantwoordelijk voor het gras. Het is een taak die de Oosterhouter deze warme dagen flink bezighoudt. "Mijn dag is eigenlijk heel eentonig nu. Normaal heb ik natuurlijk ook maaiwerkzaamheden, maar nu is eigenlijk alleen maar het bijsproeien van de greens. Ik hoop echt dat een keer gaat regenen. De baan is behoorlijk bruin en geel aan het worden.

Golfer Stein De Sterck uit Antwerpen valt het ook op dat de baan er wel erg dor en droog bij ligt. Maar daar heeft de Belg persoonlijk geen moeite mee. "Ik ben een beginnend golfer, dus het maakt het voor mij alleen maar makkelijker. Meestal sla ik bal niet zo ver, maar nu rolt de bal heel mooi uit."

Gras kleurt mee met seizoenen
Dat het gras op golfbanen altijd groen moet zijn, is iets wat langzaam gaat veranderen. "In de toekomst wordt dit normaal: dat het gras meekleurt met de seizoenen. Dat het in de zomer een beetje geel gaat kleuren is ook gezond en natuurlijk. Je bespaart water en elektriciteit. Er moet bijvoorbeeld minder vaak gemaaid worden. Ook mogen golfclubs vanaf 2020 geen pesticiden meer gebruiken, waardoor de banen op een andere manier worden onderhouden."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.