Terug naar de zomer van 1976: Hoe de Ripse bossen gered werden met een drijfmesttank

2 augustus 2018 om 08:12
nl
Het lijkt er op dat 2018 droger wordt dan 1976. Dat was het droogste jaar sinds in 1901 de metingen begonnen. Het verschil met 2018 is dat die droogte in 1976 al in maart begon. Het was een goed wijnjaar. Ook toen al.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Omroep Brabant vroeg de Brabanders wat zij zich nog herinneren van de zomer van 1976. De komende dagen delen we die herinneringen.

Hele dure wijn
Vandaag de herinnering van Bas en Karien Huijbregts.

“Persoonlijk weet ik niks meer van de warmte in 1976, het is namelijk mijn geboortejaar. Maar ik heb van mijn ouders altijd wel gehoord dat het een hele warme droge zomer was en dat het niet makkelijk was om met een klein baby’tje te hebben. We zijn vaak thuis moeten blijven vanwege gevaar van uitdroging bij een pasgeborene (ik ben van 26 april). Nog wel een leuke anekdote: Als kind mocht ik ooit in een restaurant een wijn kiezen voor mijn ouders. Ik koos een fles uit... 1976. Niet wetende dat het een super wijnjaar was en dús een hele dure wijn! Tja, elk nadeel....“

Geen regeninstallaties
Bernard Ploegmakers uit De Rips was in die tijd loonwerker. Hij schreef ook zijn herinneringen op.

“Op dat moment was ik 30 jaar en ik was loonwerker in De Rips. In tegenstelling tot nu had geen enkele boer een regeninstallatie. Van een regenhaspel had nog nooit iemand gehoord. Een klant, Van Tiel,  had regenbuizen gekocht en sproeide daar zijn land mee. U kunt zich voorstellen dat alle weiden in plaats van groen, volledig geel uit zagen. Het was een troosteloze vlakte als je rond reed. Dieren werden met oude voorraad hooi en stro wat bijgevoerd. In die tijd was er ook al wel maisteelt, maar die was maar heel kort en er zat feitelijk geen kolf in. Wij als loonwerkers noemden dit 'snuffelmais'."

Hulp uit Zeeland
"Normaal gesproken", schrijft Ploegmakers, "kwam er in die tijd ca 120 kuub groene mais per hectare maar in 1976 was dat op heel veel plaatsen slechts 50 kuub gortdroge mais zonder kolf. De wintervoorraad van gras en mais zou dan ook veel te weinig zijn en er werd hulp gevraagd aan boeren uit de provincie Zeeland om wat voer af te staan, hetgeen ook gebeurde."

In 1976 hadden wij als loonwerker een moderne nieuwe zelfrijdende DAF drijfmesttank met 10.000 liter inhoud gekocht. Die was aan de achterkant  voorzien van een set dubbele grote tractorwielen voor minder bodemdruk in de weilanden. Tevens zat er een grote vacuümpomp op die de machine heel snel kon vullen en lossen met drijfmest maar in 1976 ook met water."

Brand in de Ripse bossen
"Plotseling was er brand midden in de Ripse bossen. Alle brandweerkorpsen gingen er naar toe met heel veel vrijwilligers. Een aantal brandweerauto’s liep vast in het mulle zand in de bossen. Toon Koenen, de plaatselijke brandweercommandant belde mij om te komen helpen en met de drijfmesttank water aan te voeren. 

Wij kwamen toen op het lumineuze idee om achter aan de uitlaatklep van de tank, waaraan in die tijd nog de sproeikop met spreidplaat voor drijfmest zat,  een 6 meter lange 6 duimse zuigslang te bevestigen. Die werd met een draai boven op de 10.000 liter tank bevestigd en met een speciale sproeikop kon men rijdend langs de brandhaarden een enorme hoeveelheid water brengen waardoor het vuur gedoofd werd door het water maar ook de luchttoevoer werd afgesloten. Ruim 60 hectare bos is toen toch nog verbrand, maar de DAF drijfmestton heeft een ontelbaar aantal Ripse bossen gered van de ondergang"

Stuur uw herinneringen
Heeft u ook herinneringen aan de zomer van 1976 stuur die dan naar [email protected]. Het zou nog mooier zijn als u foto's meestuurt. Die zullen nog niet digitaal zijn, maar met een smartphone kunt u daar vast een goede foto van maken. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!