Drukte bij Bravis Ziekenhuis door de hitte, alle bedden op hartafdeling bezet

2 augustus 2018 om 14:14
nl
De hitte van de afgelopen weken eist in sommige gemeenten zijn tol. De artsen en verpleegkundigen van de afdeling cardiologie van het Bravis Ziekenhuis kunnen het werk amper aan. De dertig bedden van het hospitaal met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom liggen vol met patiënten die door de hitte onwel zijn geworden. Maar er zijn ook ziekenhuizen waar het juist rustig is.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Hoewel het de laatste dagen iets koeler is, is in het Bravis nog altijd het hitteprotocol van kracht, dat op 23 juli werd ingevoerd. Er wordt onder andere extra gelet op de voedsel- en vochtinname van de patiënten. “Het protocol geldt voor alle patiënten, maar in het bijzonder voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en patiënten met overgewicht. We hebben bewust niet afgeschaald, want er komen weer hoge temperaturen aan,” aldus een woordvoerder. Het zijn overigens niet alleen ouderen die worden opgenomen, ook 40-plussers en 50-plussers zijn goed vertegenwoordigd. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die buiten of in de tuin aan het werk zijn en niet goed worden.”

Bij het Maasziekenhuis Pantein in Beugen kloppen wat meer mensen aan die ‘als gevolg van diarree en braken uitdrogingsverschijnselen hebben’. Ook is het aantal patiënten met cardiologische klachten licht toegenomen. De afdeling cardiologie is echter nog niet overbelast.

Benauwdheid en uitdroging
Een ander beeld toont het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Ondanks de hitte is er geen extra toename van patiënten op de afdeling cardiologie. “De longafdeling en afdeling geriatrie zijn wel iets drukker dan normaal in deze periode. Dit heeft onder andere te maken met de hitte (benauwdheid, uitdroging), maar dit zijn wel beperkte aantallen,” vertelt een woordvoerder. 

Bij het Bernhoven Ziekenhuis in Uden is het op de spoedeisende hulp niet drukker dan het normaal is in de vakantieperiode. “Een paar keer per dag komt er iemand binnen met klachten waarop de hitte van invloed is. Het gaat om benauwdheid, uitdroging, je slap voelen of duizeligheid. Dit zijn vaak kwetsbare ouderen (met medische voorgeschiedenis) met dehydratie, ouderen met een hoge leeftijd of hartpatiënten met hartfalen.” Bij de Acute Opname Afdeling is er geen duidelijke toename te zien van patiënten die zijn opgenomen vanwege de hitte. 

Sportblessures
Bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven zien ze een opmerkelijke trend. Nu het tijdelijk iets kouder wordt, is het niet rustiger op de spoedeisende hulp. “Dat komt omdat mensen dan meer activiteiten ondernemen. Ze raken gewond bij sport of buitenactiviteiten.” Tijdens de extreme hitte meldden zich wel mensen die last hadden van de temperatuur, ‘maar over het algemeen genomen viel dit erg mee.’

Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het  St. Anna Ziekenhuis met vestigingen in Geldrop en Eindhoven, het Amphia Ziekenhuis in Breda, bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en bij het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zien ze geen extra drukte bij het opnamebureau, de spoedeisende hulp of cardiologie. “Het is iets drukker, maar niet noemenswaardig. De arts van de spoedeisende hulp zegt dat de hitteprotocollen allemaal goed werken”, aldus een woordvoerder van het TweeSteden.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.