Zwemmen tussen de blauwalgen: levensgevaarlijk of toch een duikje waard?

3 augustus 2018 om 08:55
nl
Op steeds meer plekken in onze provincie wordt gewaarschuwd voor blauwalgen in het zwemwater. Het is al weken bloedheet en dus is het soms moeilijk om het verkoelende water te weerstaan. Toch is het verstandig om twee keer na te denken voordat je een zwemplas vol blauwalgen in duikt. De feiten op een rijtje:
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Wat is blauwalg precies?

Blauwalgen zijn geen algen, maar bacteriën die zich gedragen als algen. Hoe warmer het weer, des te sneller groeit deze bacterie. De blauwalg drijft als een soort olielaag op het water. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar gaat drijven, sterven de blauwwieren af. Deze afstervende wieren kunnen giftige stoffen produceren die schadelijk zijn voor de gezondheid van zowel mensen, als dieren. 

Blauwalgen ontstaan in stilstaand water bij hoge temperaturen van twintig tot dertig graden Celsius. De bacterie is voornamelijk te vinden in meren en plassen.

Hoe herken je blauwalg?

Blauwalg ziet eruit als een dikke drap die op het water drijft. De drap heeft vaak een blauwe of groene kleur. In sommige gevallen heeft het een roodbruine kleur. Het ziet eruit als een verfachtige laag die flink kan stinken.

Wat kan er gebeuren als je gaat zwemmen in besmet water?
De giftige stoffen die blauwalgen produceren, kunnen dan via de mond binnenkomen. Dit maakt vooral kinderen kwetsbaar, omdat zij tijdens het zwemmen meer water binnenkrijgen dan volwassenen.

Blauwalgen kunnen klachten veroorzaken als:

- Huid- en oogirritaties

- Koorts

- Maag- en darmklachten zoals diarree

- Hoofdpijn

- Zwelling van de lippen en oogleden


Mensen die in besmet water hebben gezwommen, krijgen vaak binnen twaalf uur last van de bovengenoemde klachten. Deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf, na een dag of vijf.

Kun je ernstig ziek worden van blauwalg?
Wanneer de klachten langer duren, kan iemand ernstig ziek zijn. Dit komt gelukkig zelden voor. Bij ernstige klachten als verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen is een snelle ziekenhuisopname van groot belang. Wanneer iemand al snel na het zwemmen ziek wordt, is het belangrijk dat diegene medische hulp inschakelt en vertelt waar hij gezwommen heeft.

Hoe weet ik waar ik veilig kan zwemmen?

Dit kun je elke dag controleren op de kaart van Zwemwater.nl

Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht. Alle locaties worden op zijn minst eens per maand gecontroleerd. Zwemplassen die een aanvaardbare tot slechte waterkwaliteit hebben, worden een keer per twee weken gecheckt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.