Video

Waterschap zet alles op alles, maar veel vissen kunnen niet meer van een droogtedood worden gered

3 augustus 2018 om 09:46
nl
Waterschap Aa en Maas kan het niet meer aan. Het komt handen en voeten tekort om alle vissen uit beken en sloten die droog dreigen te vallen over te plaatsen. “We doen alles wat in ons vermogen ligt, maar de capaciteit in deze tijd van het jaar is beperkt”, zo legt een woordvoerster uit. Vissen die vrijdagmiddag in Deurne werden gered, zijn dus echte geluksvogels.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Hoe langer deze droogtesituatie aanhoudt, hoe lastiger het wordt. Ook omdat de watertemperatuur blijft stijgen”, voegt ze eraan toe. Ze is blij met elke hulp. Mensen kunnen zich hiervoor melden bij Waterschap Aa en Maas. Hen wordt 'voor de eigen gezondheid' echter geadviseerd om niet zelf zin actie te komen op plekken waar blauwalg wordt geconstateerd.
LEES OOK: Joey redt vissen uit ondiep water: 'Anders gaan ze dood en dat vind ik zielig'

Uitbreiding onttrekkingsverbod
Deze vrijdag werd een professioneel bedrijf in de arm genomen om tientallen vissen uit de Oude Aa te halen en over te plaatsen naar het Kanaal van Deurne. Het ging om soorten als baars, paling, snoek en zeelt.

Beide watergangen en de Kaweise Loop dreigen droog te komen vallen. Mede om deze reden is voor het Kanaal van Deurne en de Helenavaart besloten om het onttrekkingsverbod voor het beregenen met oppervlaktewater uit te breiden.

Het waterschap wil met deze maatregel de Peelvenen beschermen tegen de gevolgen van de aanhoudende droogte. In dit gebied komt hoogveen voor en dat is op slechts weinig plekken in ons land te vinden. Om deze unieke situatie te laten bestaan, is een stabiel waterpeil in de sloten en beken rondom de Peelvenen noodzakelijk.
LEES OOK: Wat gaat de droogte ons kosten? Klimaatkenner beantwoordt al je vragen over droogte

Uitzondering voor koeien en branden
Het onttrekkingsverbod van het waterschap geldt niet wanneer het water wordt gebruikt om er koeien van te laten drinken of voor het blussen van branden. Zo gauw de omstandigheden dit toelaten, worden de verboden ingetrokken.

Sinds eind juni geldt al een algeheel onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater voor het gehele gebied van Aa en Maas ten zuiden van de lijn Den Bosch-Nuland-Herpen. Op 1 augustus werd het gebied uitgebreid met de Sambeekse Uitwatering en de Lage Raam.

LEES OOK: Mogen boeren nou wel of niet beregenen? Vijf vragen over het onttrekkingsverbod

Ook waterschap De Dommel moet alle zeilen bijzetten. Vooral bij Moergestel, in de Reusel, worden extreem lage zuurstofwaarden gemeten en is de watertemperatuur gestegen naar recordhoogte (meer dan 25 graden). Ook het aantal blauwalglocaties (29 inmiddels) baart het waterschap zorgen, verder steekt botulisme de kop op.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.