Dé oplossing voor de droogte? Eén emmertje water is genoeg voor kwekerij van 150 vierkante meter
Met zijn bedrijf Seven Steps to Heaven heeft hij de techniek van indoor plantenteelt verder ontwikkeld. Met behulp van een 'plenum' wordt een constante luchtstroom door de lange - met LED-lampen verlichte - teeltruimte geblazen, waardoor alles dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid krijgt. Voor de groente, het fruit en de planten wordt een constant ideaal klimaat gecreëerd. Zuinig is de techniek ook wat betreft watergebruik. Dagelijks hoeft er slechts één emmer water toegevoegd te worden in de proefkwekerij van 150 vierkante meter.
Indoor farming
Op de bovenste verdieping van de voormalige Philipse-nergiecentrale bij Strijp-T in Eindhoven - waar de kwekerij staat opgesteld - legt Meeuws uit wat zijn 'indoor farming-project' zo bijzonder maakt.
"We hebben zo weinig water nodig omdat we al het water dat de planten verdampen ook weer opvangen. Dit maakt onderdeel uit van een nieuwe manier van landbouw en een nieuwe manier van voedsel in de markt brengen. Zo kan iedere stad ter wereld zijn eigen indoorkwekerijen hebben, die produceren wat die stad nodig heeft."
Van Noord- en Zuidpool tot evenaar
Dit heeft natuurlijk veel voordelen. Als je produceert wat je denkt nodig te hebben, zal er minder verspilling zijn. De producten hoeven nauwelijks vervoerd te worden en ook zal er veel minder verpakking nodig zijn. Zo'n kwekerij kan overal staan. "Bij Eindhoven, Den Bosch en Amsterdam, maar ook in het Midden-Oosten en Afrika en van de Noord- en Zuidpool tot de evenaar."
Meeuws rekent uit wat er nodig is als bijvoorbeeld een stad als Eindhoven 'self-support kwekerijen' voor de eigen inwoners wil gaan neerzetten.
Flink gebouw met meerdere verdiepingen
"We hebben maar één vierkante meter per mond -per mens dus - nodig om in onze dagelijkse behoefte aan verse producten te kunnen voorzien. Voor een stad als Eindhoven teel je dit al in een flink gebouw met meerdere verdiepingen. De investering is ongeveer 1500 euro per inwoner en dan heb je een kwekerij die vijftien tot twintig jaar kan draaien. Vlak bij de consument, zonder al die tussenslagen zoals transport en hartstikke vers en voedzaam. Dit is dus veel meer dan alleen een kwekerij."
De toekomst is al begonnen
Maar is dit nu toekomstmuziek of luchtfietserij van een bevlogen landbouwinnovator?
"Het is al begonnen", benadrukt Meeuws. "We beginnen nu met een kwekerij voor Eindhovense horeca en duizend personen om ervaring op te doen. Dit is niet meer een zaak van tientallen jaren. Dit gaat de komende maanden en jaren al gebeuren."