Video

Iconische oud-gevangene Kamp Vught begraven

3 augustus 2018 om 15:32
nl
Lotty Huffener-Veffer is vrijdagmiddag in Amsterdam begraven. Hoewel de naam sommige mensen misschien niets zegt, was zij een 'gezicht' van Nationaal Monument Kamp Vught. Als jonge vrouw kwam ze daar in de Tweede Wereldoorlog terecht. Na de oorlog richtte zij het kindergedenkteken op. Jeroen van den Eijnde is directeur van het nationaal monument en sprak tijdens haar begrafenis. Hij noemt de vrouw die een week geleden op 97-jarige leeftijd overleed, 'een iconische oud-gevangene’.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Lotty was 21 jaar toen de Duitsers in februari 1943 voor de deur stonden van haar huis in Amsterdam. Lotty vertelde daarover bij Omroep MAX. “Toen wisten we dat we weggehaald werden. Met heel veel moeite, want mijn vader wilde me niet laten gaan.” Uiteindelijk ging de hele familie mee. Bestemming: Kamp Vught. “We moesten bij het station uit de trein. Toen moesten we naar dat kamp lopen. Dat is een heel lange weg. In het donker, na twaalf uur. Ik zag niets anders dan bomen.”

Trauma
Haar verdere leven kon ze dan ook niet meer tegen plaatsen met veel bomen en bossen, volgens Jeroen van den Eijnde. Het was daarom ook moeilijk voor haar om terug te komen bij het kamp. “Bomen en bossen omringen ons hier nog steeds, maar die onderstreepten levenslang het trauma dat haar achtervolgde. Dus ze kon nooit tussen de bomen of bossen zijn.”

Levenswerk
Ruim een jaar zat Lotty in Kamp Vught. In 1943 maakte ze mee dat 1269 kinderen werden meegenomen, in een paar dagen tijd. Ze werden vergast in Sobibor. Zo ook haar zusje Carla. Dankzij Lotty kwam er een kindergedenkteken met alle namen en leeftijden van de kinderen.  “Die gebeurtenis heeft haar leven in zeer grote mate bepaald. Dit gedenkteken is haar levenswerk. Dat komt omdat haar zusje en ouders meegingen op die kindertransporten. De naam van haar zusje staat hier ook op het gedenkteken, zij werd vijftien jaar oud.”

In Vught werd Lotty dus gescheiden van haar ouders en haar zusje Carla.  Ze schreef daar later zelf over: “Ik kon geen afscheid meer nemen van mijn ouders en jongere zusje. Ze zijn alle drie in Sobibor vermoord.”

Uit eerste hand
Lotty Huffener-Veffer heeft veel betekend voor het Nationaal Monument. Uit eerste hand kon zij vertellen wat hier allemaal gebeurde. “Ze was een van de weinigen die dat nog konden", aldus Van den Eijnde.

Maar dat is niet alles. Het was voor haar belangrijk dat we blijven herdenken. En niet vergeten. Van den Eijnde: “Zonder mensen zoals Lotty zou dit monument hier vandaag de dag niet zijn. Zouden wij hier nu niet staan te praten. Het zijn oud-gevangenen geweest die hebben gezorgd dat hier weer aan gedacht werd. ”

Lotty Huffener-Veffer is 97 jaar oud geworden. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.