Video

Klimaatdeskundige Gerlagh in Q&A: 'Natuur kan pas na de herfst weer herstellen'

3 augustus 2018 om 18:30
nl
Reyer Gerlagh, hoogleraar aan de universiteit van Tilburg en klimaatdeskundige, gaf in de Q&A op de facebookpagina van Omroep Brabant antwoord op alle brandende vragen rondom de droogte. Krijgen we vaker warm weer? Komt dit door klimaatverandering? En, worden de bierprijzen nu hoger?
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Een van de meest gestelde vragen was of de natuur door het warme weer te veel te lijden heeft, en dood gaat. Volgens Reyer Gerlach kan dit twee kanten op gaan. Aan de ene kant kan de natuur zich aanpassen aan de warmte en gewoon als vanouds terugkomen. Aan de andere kant zijn er ecosystemen die erg slecht tegen deze plotselinge temperatuursverandering kunnen. Zij zullen daardoor langzaam verdwijnen. 

Maar, zegt de hoogleraar, daar komen dan weer andere ecosystemen voor terug. "Zo zie je bijvoorbeeld dat er steeds meer bomen, die normaal alleen in het zuiden van Europa groeien, in het noorden verschijnen. Die bomengrens kruipt dus langzaam naar boven", legt de hoogleraar uit. "Dat ecosysteem verdwijnt dus niet, maar past zich aan."

Dijkdoorbraken?
Door de warmte droogt er natuurlijk van alles uit. Zo vroeg een van de kijkers zich af of we bang moeten zijn voor dijkdoorbraken. Dijken zijn immers minder stevig wanneer zij volledig uitgedroogd zijn. Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken, zei Gerlagh. Rijkswaterstaat houdt dijken nat waardoor de kans op een doorbraak net zo groot is als op een 'normale dag'.

Gaat dit vaker gebeuren?
"Als je naar de afgelopen 400.000 jaar kijkt, zie je dat de temperaturen soms wel met acht graden verschil schommelen. Die tendens komt eigenlijk elke 100.000 jaar terug. We zitten nu in een warmere periode, dus logischerwijs kan dit nog een paar jaar duren maar gaat de temperatuur daarna ook weer omlaag. Dat kan echter wel nog een aantal jaar duren." De vraag of deze stijging van de temperatuur door mensen is veroorzaakt, kan volgens Gerlagh alleen maar met 'ja' worden beantwoord. "De afgelopen honderd jaar is de temperatuur met één graad gemiddeld gestegen. Daarvan kunnen we met zekerheid zeggen dat dat door bijvoorbeeld het gebruik van fossiele brandstoffen komt." 

Minder kerstbomen?
"Er groeit nu natuurlijk veel minder. Ik heb mijn eigen kerstboompje na de kerst in mijn tuin geplant zodat ik hem dit jaar kan hergebruiken", zegt Gerlagh. "Helaas moet ik melden dat hij dood is gegaan door deze tropische temperaturen. Ik vind het een grappige vraag, maar of alle kerstbomen het loodje hebben gelegd, weet ik helaas niet. Dat blijkt straks in december!"  

Bierprijzen?
Ene Joris maakt zich in de reacties op Facebook zorgen over de bierprijzen. Bij schaarste, gaat immers de prijs omhoog. "Door de verschillende ingrediënten die bij de bierproductie horen, zou je je daar zorgen over kunnen maken bij deze droogte. Maar ik verwacht niet dat we ineens een tekort gaan hebben, wees gerust!" 

Hoeveel regen moet er vallen?
Een vraag die vaker terugkwam, is hoeveel regen er moet vallen om de droogte te compenseren. "Dat is moeilijk te meten. Wel is het zo dat het waarschijnlijk pas aan het einde van de herfst genoeg heeft geregend. Of alles dan herstelt, is maar de vraag." 

Stond jouw vraag hier niet bij? Wellicht is hij wel gesteld tijdens het gesprek met klimaatdeskundige Reyer Gerlagh. Bekijk hieronder de volledige Q&A voor alle overige vragen. Hierin legt hij onder andere nog uit wat we tegen de stijgende temperaturen kunnen doen.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.