Video

Stratumseind 2.0: Big Brother kijkt niet alleen mee, maar beïnvloedt je ook

5 augustus 2018 om 19:00
nl
Dat je op het Stratumseind in Eindhoven in de gaten wordt gehouden door bewakingscamera’s is wel bekend. Maar dat aan de hand van die camera’s ook de omgeving wordt aangepast zodat mensen zich anders gaan gedragen, is nieuw. Bij Living Lab Stratumseind 2.0 wordt geëxperimenteerd met geuren en kleuren om ervoor te zorgen dat het op straat niet uit de hand loopt. “De sinaasappeltjesgeur doet het goed.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Er hangen al zo’n anderhalf miljoen bewakingscamera’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Op het Stratumseind, het bekende Eindhovense uitgaansgebied, zijn er ook veel camera’s en microfoontjes geplaatst in lantaarnpalen. Daarmee kunnen de stappers in de gaten worden gehouden en kunnen computers meten wat het menselijke oog niet allemaal kan zien.  

Wachten op privacy instellingen...

Automatische waarschuwingen
Projectmanager Tinus Kanters van Living Lab Stratumseind 2.0 legt uit hoe het werkt. “Door de camera’s worden de mensen nu geteld. Door de software worden deze gegevens geanalyseerd. Zo ziet de software of het mens of bijvoorbeeld een hond is die is gefilmd. Zo krijgen wij een accuraat beeld van wat zich afspeelt in de stad.”

Inmiddels is de software zo ver ontwikkeld dat die losstaand op de camera’s kan draaien. “Dat betekent dat wij alleen maar cijfertjes binnenkrijgen. Die camerabeelden zijn voor de politie. Ook luisteren wij mee. Zo kunnen wij zien of er hard wordt geschreeuwd of juist op een normaal geluidsniveau wordt gepraat. Met al die data kunnen wij in de toekomst dan waarschuwingssignalen versturen aan de politie en toezichthouders als er iets mis dreigt te gaan.”

'Je merkt het meteen aan de sfeer’
Maar het Living Lab wil meer doen dan alleen registeren. Waar mogelijk willen zij ook de omgeving ietwat aanpassen om te voorkomen dat er ruzies ontstaan. Kanters geeft een voorbeeld met licht. “Door het licht wat warmer te maken, dus geler in plaats van wit, zien mensen er ’s nachts opeens een stuk minder dreigend uit. Dat merk je meteen aan de sfeer.” 

Ook met geurtjes wordt geëxperimenteerd. “Uit eerdere testen bleek dat sinaasappeltjesgeur ervoor zorgt dat mensen rustiger worden. Zo hadden arrestanten die werden opgesloten minder medicijnen nodig om te kalmeren en was er ook minder ziekteverzuim onder gevangenispersoneel. Alleen maar voordelen dus, en dat willen wij ook op straat gaan toepassen.” 

‘Burgers helpen’
Kanters ziet deze ontwikkelingen in alle steden wereldwijd. “Er wordt van alles verzameld en met die gegevens kunnen wij hopelijk burgers helpen. Er zijn nog wel heel wat vragen hoe wij hier op een ethische wijze mee moeten omgaan. Daar zijn eigenlijk nog te weinig mensen mee bezig. Hopelijk verandert dat snel.”

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met veiligheid? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruitziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.