Kinderen gevraagd Feyenoordshirt binnenstebuiten te dragen in PSV-stadion [FILMPJE]
"Ze snapten niet waarom ze hun shirt moesten omdraaien", vertelt hun vader Elwin. "Ze vroegen 'Papa, wat bedoelde die mevrouw toen zij zei dat er een paar ons aan het 'zoeken waren?' aan me."
'Zo triest om te zien'
Jeremy filmde de steward toen ze de kinderen aansprak. Hij zat in hetzelfde vak als Koen en Thijs, als genodigden van de Johan Cruijff Foundation. "Ik vond het zo triest om te zien", laat hij weten. Hij is niet de enige die verontwaardigd reageert. Op Twitter zijn veel boze tweets over het voorval te lezen.
"Man, man, man...", reageert Gerritjan. "Deze jochies verheugden zich waarschijnlijk al weken op deze wedstrijd en dan moeten ze hun voetbalshirt omdraaien. Kansloze bedoening..." Frank Verheijen laat weten dat hij zich hier 'als PSV-supporter echt voor schaamt' en Hein Brand vraagt zich af wat voor land we aan het worden zijn. "Als twee ventjes al niet meer - in een gemixt vak - het shirtje van hun favoriete club kunnen dragen. Waarom maak je dan zo'n vak?"
Geen kledingvoorschriften
PSV-woordvoerder Thijs Slegers laat weten dat de Cruijff Foundation en de KNVB de genodigden niet van tevoren had gebriefd over eventuele kledingvoorschriften. "In het veiligheidsoverleg in de aanloop naar deze wedstrijd is besproken dat we er voor moesten waken dat shirts in het vak voor genodigden mogelijk tot irritatie konden leiden. Desondanks is besloten om geen kledingvoorschrift op te leggen, want we vonden het niet netjes om genodigden op te leggen wat ze moesten dragen. Ondanks allerlei maatregelen constateerden we al vóór de wedstrijd dat er in meerdere vakken een gemengd publiek zat. Om escalatie te voorkomen hebben we enkele mogelijk kwetsbare fans, zoals deze kinderen, het goedbedoelde advies gegeven om hun voorkeur niet opzichtig te tonen. Voor de duidelijkheid: het was geen eis, want die afspraak was er niet gemaakt.”
'Natuurlijk niet leuk'
Slegers benadrukt dat het 'natuurlijk niet leuk is om zoiets tegen kinderen te zeggen'. "Ook wij willen dat iedereen naar het voetbal kan gaan en voor zijn favoriete club kan juichen. Daarom hebben we het experiment met het flink vergrote uitvak van harte gesteund. Het is als gastheer van de wedstrijd echter wel onze verantwoordelijkheid om te waken over de algehele veiligheid.”
Vader Elwin had bij de kaartverkoop inderdaad gemerkt dat er door een paar supporters een beetje vervelend werd gereageerd op de Feyenoordshirts die zijn zoons droegen. Maar uiteindelijk gingen Koen en Thijs toch met een goed gevoel naar huis. 'Hun' club won de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal namelijk na strafschoppen. "Ze hebben genoten van de wedstrijd."