Oogst mislukt, maar Brabantse rijst heeft wel toekomst... bijvoorbeeld voor karton en plastic
Op zijn velden legt hij uit wat rijst voor hem zo speciaal maakt. "Het is niet alleen om op te eten. De wortels zijn een uitstekende bodembemester. Een boer kan dus bijvoorbeeld het ene jaar mais, het tweede jaar aardappelen en het derde jaar rijst zetten. Van de stro kan je karton maken en van het rijstkaf en de te kleine rijstkorrels plastic."
Kleine oogst
Maar op zijn proefkwekerij verwacht hij dit jaar een kleine oogst. Want de droogte heeft veel rijstplanten de nek om gedraaid. Veerhuis had dat kunnen voorkomen, maar heeft dat bewust niet gedaan.
"Ik had natuurlijk kunnen beregenen en besproeien, maar dan beïnvloed ik de natuurlijke situatie. Met deze proeftuin wil ik juist niet de boel beïnvloeden, maar kijken hoe de rijst zich in ons klimaat staande houdt. Door onze extreme zomer is dat nu dus mis gegaan en zal de opbrengst maar tien of vijftien procent zijn."
Brabantse rijst
Maar toch gaat Veerhuis enthousiast verder met het het kweken en telen van Brabantse rijst. Want voor hem is het geen ludieke hobby, maar een serieuze zaak.
"Dit is allemaal nog vooronderzoek in een proeftuin. Maar ik hoop de komende jaren aan te tonen dat rijst in Nederland ook rendabel kan zijn."