Alle hens aan dek voor waterschappen in Brabant om schade door droogte te beperken
Vertegenwoordigers van de waterschappen Aa en Maas en De Dommel bekeken dinsdag met de gedeputeerde, die onder meer water in zijn portefeuille heeft, enkele plekken in Brabant die getroffen zijn door de droogte. Daar herhaalde Van den Hout ook nog eens waar de prioriteiten liggen.
"Dat zijn de kapitaalintensieve gewassen. Dus waar het financieel echt rampzalig voor de boeren is als zij niet meer mogen beregenen. En daar waar voor de natuur onherstelbare schade optreedt als er niks gedaan wordt. Sommige natuur herstelt zich wel weer van de droogte. De onderdelen die dat niet doen, krijgen onze prioriteit."
Watertekort
Het is nu al een lange periode extreem warm en droog. Er is sprake van een feitelijk watertekort; de vraag naar water is groter dan de aanvoer van grond- en hemelwater en via de rivieren. Voor de drinkwatervoorziening heeft dat vooralsnog geen gevolgen, maar Brabant telt nogal wat bijzondere natuurgebieden waar flora en/of fauna onherstelbare schade kunnen oplopen als gevolg van de aanhoudende droogte.
Landelijke afspraken
Landelijk zijn afspraken gemaakt over hoe te handelen in dit soort situaties en die afspraken worden nu in de praktijk uitgevoerd.
Maatregelen van waterschap Aa en Maas in de kwetsbare Peelvenen (Groote Peel, Deurnsche Peel en De Bult) zijn gericht op het vasthouden van zoveel mogelijk water om de hoogvenen te beschermen. Waterschap De Dommel ontfermt zich onder meer over de beek in het Dommeldal.
Beekprik, kokerjuffers, waterwantsen en kevers
Watergraaf Peter Glas: "Met pompen brengen we extra grondwater in de beek om te voorkomen dat hier zeldzame, beschermde diersoorten uitsterven, zoals de unieke populatie beekprik, zeldzame soorten kokerjuffers, waterwantsen en kevers, die afhankelijk zijn van stromend water van hoge kwaliteit."