Waterputten enorm in trek, boeren binden de strijd aan met hete en droge zomers
De put in Nieuw-Vossemeer is hard nodig. Op de akkers van boer Hubert Visser staat mais, kool en ijsbergsla. Dat moet allemaal beregend worden, maar dat gaat op dit moment maar moeilijk. In de nabijgelegen sloot zit blauwalg en dus mag het water niet meer gebruikt worden.
“Het is een behoorlijke investering, maar ik kan niet anders”, vertelt de boer in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. “Ik sta met de rug tegen de muur. De put kost me een kleine vijfduizend euro, maar ik hoop en denk dat het de investering waard is.”
50 meter diep
Ad Nouwen uit Steenbergen gaat met zijn bedrijf de put voor de boer slaan. “We gaan een gat graven, dan komt de boortoren er. Daarmee boren we zo’n vijftig meter diep de grond in. Daarna wordt de put afgewerkt. Vanaf dat moment heeft de boer zo’n dertig tot veertig jaar geen watertekort meer.”
Hete zomers lijken in de toekomst steeds vaker voor te gaan komen. Een put kan voor veel boeren een uitkomst bieden. “Maar toch mag je zo’n put niet zomaar bouwen”, zegt Nouwen. “Je moet een vergunning krijgen van de waterschappen. Deze boer heeft de vergunningen op tijd geregeld.”
'Extreem druk'
Toch krijgt de boer nu pas zijn put, net nu de ergste hitte en droogte voorbij lijken te zijn. De put was eigenlijk een paar weken eerder nodig geweest."
“Maar toen waren wij nog bij andere bedrijven aan het werk. Het is extreem druk. We werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, ik klaag niet.”
'Onze redding'
En ook boer Hubert Visser is blij. "Dat we nu deze put krijgen, dat is onze redding. Anders ging het gewas dood. Konden we niets oogsten. Terwijl we wel veel kosten hebben gemaakt. Dat je zo door de natuur getroffen kan worden, het kan het einde van je bedrijf worden."