Droogte geeft uniek inkijkje in Nederlandse geschiedenis, verdedigingswerken uit 1629 zichtbaar

10 augustus 2018 om 18:04
nl
Vanaf de grond zie je er niks van. Maar vanuit de lucht zijn ze door de droogte plots onmiskenbaar: oude verdedigingslinies van Fredrik Hendrik uit 1629 in het Vughts Gement, vlakbij Den Bosch.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De linies werden door de beroemde Nederlandse stadhouder aangelegd bij de belegering van Den Bosch, dat toen nog in handen was van de Spanjaarden. De beroemde belegering duurde van april tot en met september en leidde uiteindelijk tot de verovering van de stad door de Nederlanders.

Kantelpunt in de oorlog
Bij de belegering werden er verdedigingswerken en dijken rond de hele stad gebouwd. Dat was nodig omdat Den Bosch vanwege twee kleine riviertjes en het moerassige landschap moeilijk te veroveren was. De verovering van Den Bosch wordt door velen gezien als de grootste prestatie van Frederik Hendrik als stadhouder en als keerpunt in de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden.

Bij Waterschap Aa en Maas, dat de foto's maakte, weten ze niet precies hoe het komt dat de linies plots zo duidelijk te zien zijn. Een mogelijkheid is dat bij het aanleggen van de linies de grond dusdanig is omgewoeld dat deze iets vruchtbaarder is. Dat zou de donkerdere plekken kunnen verklaren.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.