Video

Stuifmail zondag 12 augustus: Europese hoornaar, spreeuw, een drol, heermoes en de buxusmot

12 augustus 2018 om 09:01
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan de Europese hoornaar, een spreeuw, een drol, heermoes en de buxusmot.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Europese hoornaar
Op de foto van Will Kemps zie je duidelijk een hoornaar.. Dat wilde Will Kemps uit Mariaheide graag weten. Hij was namelijk gestoken door dit dier. Het is de Europese hoornaar, met heel duidelijk een rode kleur op een deel van de kop en op het eerste deel van het lichaam daarachter. De rest van het lichaam is geel met zwarte banden. De kop is voor een groot deel ook geel. Het grootste verschil met de Aziatische hoornaar is dat die een zwarte kop heeft.

Spreeuw
Hans van Vlerken zag dat de kersenbomen vol kersen hingen, maar hij zag dit jaar geen enkele spreeuw bij de kersenbomen. Hij vroeg zich af waarom. Zulke vragen zijn heel begrijpelijk, maar lastig te beantwoorden. Ik ga toch een poging doen. Allereerst moet ik melden dat ook in mijn omgeving dit jaar geen enkele spreeuw te zien was. Volgens mij heeft dit te maken met voedseltekort, want spreeuwen eten tot en met het broedseizoen van alles maar vooral veel insecten. Nu is er een insectentekort en dus minder voedsel voor de spreeuwen. Na het broedseizoen komen de spreeuwen bij elkaar in grote zwermen. De kersen zijn dan rijp en dan vliegen ze er massaal op af. Mocht de zwerm zich ergens anders gaan verzamelen vanwege het voedseltekort in die omgeving, dan hebben de eigenaren van deze kersenbomen geluk.

Drol
'Buuf' Adeline Besselink zag tijdens haar wandeling een drol liggen, die aan het einde gedraaid was. Ze vroeg zich af of deze van een vos is. Volgens mij is deze inderdaad van een vos, want dit is een kenmerk van een vossendrol. Helaas is er geen foto van. Anders kon ik het met nog meer zekerheid zeggen. De drol was volgens Adeline paars en ze vroeg zich af waarom. De kleur paars heeft te maken met het feit dat deze vos heel veel blauwe bosbessen gegeten had. Ik denk dat deze wandeling al wat langer geleden plaatsvond, aangezien de blauwe bosbessen nog aan de struiken zaten.

Heermoes
Marcel vraagt zich af hoe je heermoes biologisch weg kunt werken. "Ik heb nog nooit een goed werkend middel gevonden." Hij wil graag advies. Heermoes is lid van de paardenstaartenfamilie. Ik hoor sommige mensen heermoes aanduiden met de naam kattenstaart, maar dan zet je mensen op het verkeerde spoor. De plant kattenstaart bestaat echt en komt ongeveer in hetzelfde leefgebied voor als heermoes. Het is dan ook heel belangrijk om de juiste naam bij de juiste plant te plaatsen, anders kun je weleens een slecht advies krijgen. 

In een eerdere Stuifmail heb ik het al eens gehad over de biologische bestrijding van heermoes of akkerpaardenstaart en daarbij heb ik gemeld, dat je hiervoor het best kunt kijken op de websites van Biocontrole of Ecostyle. Let wel op dat je ook daar de juiste naam invult. Kijk dus eerst of het gaat om heermoes of dat het toevallig een andere plant is uit de paardenstaartenfamilie. De plant lidsteng lijkt er bijvoorbeeld enorm op en die moet anders bestreden worden. Voor alle zekerheid heb ik een foto van beide planten geplaatst.

Buxusmot
Op de foto die ik kreeg van Martien Pennings zie je een donkere nachtvlinder en Martien heeft er de naam bij opgezocht. Het gaat om een buxusmot. Maar Martien kent alleen witte exemplaren en vroeg zich dus af of er inderdaad een donkere vorm is. Het antwoord is ja, er is inderdaad een donkere - helemaal donkerbruine - buxusmot, maar die is een stuk zeldzamer dan de witte. 

De gewone buxusmot heeft witte vleugels met een donkere rand. De kleur geeft dus geen verschil aan tussen mannelijke of vrouwelijke buxusmotten.

Kolibrievlinder
Rob van der Graaf  maakte dit prachtige slowmotion filmpje van een kolibrievlinder in zijn achtertuin. Je kan heel goed zien hoe eenvoudige de kolibrievlinder zijn lange tong in de bloem steekt..

Wachten op privacy instellingen...

Voor veertig procent plantensoorten wordt Nederland te warm
Elke plantensoort heeft zijn eigen voorkeur wat betreft de ideale jaartemperatuur. Nu al is Nederland eigenlijk te warm voor zo’n honderd plantensoorten. Bij een verdere temperatuurstijging van drie graden zou Nederland voor bijna vijfhonderd plantensoorten te warm worden. Dit is veertig procent van alle soorten die we nu in Nederland hebben. Hieronder zijn 180 zogenoemde 'Rode Lijstsoorten'. Nederland wordt echter ook geschikt voor duizend zuidelijke soorten.

De plantensoorten die in Nederland voorkomen, zijn aangepast aan de huidige temperaturen in Nederland. Nederland heeft nu een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer tien graden. Dat is al een graad hoger dan gemiddeld vijftig jaar geleden. Wat gebeurt er als de gemiddelde jaartemperatuur - zoals de KNMI klimaatscenario’s aangeven, rond 2085 elf, twaalf of zelfs veertien graden wordt? Om die vraag te beantwoorden, hebben we temperatuurranges waarbinnen plantensoorten voor kunnen komen bepaald voor meer dan zesduizend Europese plantensoorten. Daaronder bevinden zich ruim 1200 soorten die ook in Nederland voorkomen.

Brabant creëert kansen voor kwetsbare ‘natte’ natuur
Natte natuurparels zijn door de provincie aangewezen gebieden met bijzondere natuurwaarden. Het doel is om deze kwetsbare ‘natte’ natuur te behouden en waar nodig te herstellen. Dankzij dit project krijgen flora en fauna in Ossendrecht bijvoorbeeld een betere ontwikkelingskans en ondervinden agrariërs minder wateroverlast bij veel neerslag. In Breda zorgt een verbinding van gebieden voor natuurlijke waterzuivering.

Meer informatie over Noordpolder vind je op Brabantsedelta.nl en het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Meer informatie over Lage Vuchtpolder vind je bij Staatsbosbeheer

Natuurtip
Woensdagavond wordt er van zeven tot halfnegen een zomerrondleiding gegeven bij kasteel Stapelen in Boxtel. De 'route kasteel Stapelen' laat zien wat voor invloed de Heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in Boxtel maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje heeft weleens in het kasteel geslapen en ook Lodewijk XIV. Wil je weten hoe de Heren van Boxtel echte ridders zijn geworden? Sluit aan en wandel mee. In verband met de verkoop van het kasteel kunnen de ridderzaal en de kapel dit jaar waarschijnlijk niet van binnen worden bewonderd.

De route start bij de VVV Boxtel aan de Markt 36. Deelname kost twee euro per persoon. Deelnemers wordt gevraagd contant te betalen.

Meer informatie vind je op de site van Visitbrabant.com

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.