Video

Tien mensen verdronken in Brabant in 2017: de gevaren van liefelijk uitziend water

15 augustus 2018 om 23:59
nl
In 2017 verdronken in Brabant 10 mensen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meerderheid van de mensen die verdronken, was volwassen. Volgens het CBS is het aantal jonge kinderen dat verdrinkt sinds de jaren 50 fors afgenomen. Het aantal verdrinkingen is de afgelopen jaren redelijk stabiel. Toch ligt het gevaar van verdrinking al gauw op de loer.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het Strandbad in Nuenen oogt klein en onschuldig. "Het is ook een heel gezellig strandbad",  zegt manager Jeroen Moviat. Maar in het water schuilen volgens hem wel gevaren. "Door de diepte en het donkere water is het moeilijk om te zien wat er gebeurt onder water. Duikers kunnen wel naar beneden kijken. Maar je hebt duikflessen nodig om af te dalen naar de diepte om iets te zien."

Noodlot
In het bad bij Jeroen Moviat is gelukkig nog nooit iemand verdronken. "Maar het risico is zeker aanwezig. In elk zwembad, ook in een chloorbad. We moeten goed met onze strandwachten praten over het feit dat het niet zomaar een leuk werkje is. Het is heel verantwoordelijk werk. Het kan gebeuren. Waar mensen te water gaan, gebeuren ongelukken."

Voor Jeroen sloeg het noodlot halverwege vorige maand toe. Meteen bleek hoe moeilijk het was om iemand te vinden in het bad. Een 49-jarige vrouw die aan het duiken was, raakte vermist. "Eerst zijn we zelf gaan zoeken, we wisten waar ze dook, want ze kwam elke dag. Maar toen we haar niet konden vinden, hebben we het strandbad ontruimd en de hulpdiensten gebeld."

 


Dagenlang zoeken
Het strandbad in Nuenen oogt maar klein. Het lijkt alsof je zo naar de overkant zou kunnen zwemmen.  Iets wat Jeroen met klem afraadt. "Als je kramp krijgt en naar beneden zakt, kun je echt verloren raken. Mensen willen weleens grenzen verleggen. Zeker als ze steeds beter kunnen zwemmen. Wij fluiten ze meteen terug als ze over de markeringslijn gaan."

De vermiste vrouw bleef dagenlang zoek. Ze dook netjes langs de markeringslijn. Iets wat ze elke dag deed. "Toen ze was gevonden met sonar, moesten we wachten op gespecialiseerde duikers. Die moesten helemaal uit Zwolle komen",  vertelt Moviat. "Ze bleek helaas overleden te zijn." Een hartinfarct werd de vrouw fataal. 

Grote impact
De impact was enorm. "Uiteindelijk hoorden we dat het een natuurlijke dood was geweest. Dat heeft onze strandwachten wel geholpen. Ze hebben geen fouten gemaakt", zegt Moviat. 

"Het gaat goed, iedereen heeft erover kunnen praten. De weduwnaar komt dagelijks nog zwemmen. Hij vindt het fijn om hier te komen en om hier te komen zwemmen, om toch wat berusting te kunnen vinden. Zijn vrouw had een mooie hobby."

Houdt elkaar in de gaten
Volgens Moviat begint een verdrinking vaak met een klein ongelukje. "Let op de mensen om je heen. Als iemand spartelt en veel beweegt, is er niks aan de hand. Maar mensen of kinderen die voorover vallen, of een bal op hun hoofd krijgen, of iets stoten en daarna blijven drijven, daar is vaak iets mis mee."

"Wij letten op, maar het gaat ook om sociale controle. Het is een donker bad. Zelf attent en voorzichtig blijven. Maar je kunt niet alles voorkomen helaas."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.