Nooit doodgaan en nooit meer zelf een auto besturen: zo mooi is de toekomst van Brabant
Michael J. Dawkins van de denktank SingularityU in Eindhoven is trouw volger van de visionaire uitvinder Ray Kurzweil. “Meer dan tachtig procent van zijn voorspellingen zijn namelijk uitgekomen.” Met de hulp van een paar oude bekenden kijken wij naar de voorspellingen van Kurzweil.
In 2019 zullen telefoons en tablets geen kabeltjes meer hebben. Alles wordt draadloos. “Je ziet het nu al, kijk maar naar het draadloos opladen van de nieuwste mobiele telefoons.”
In 2024 kunnen wij alleen nog maar autorijden als wij worden geholpen door een kunstmatige intelligentie. De Eindhovense robotprofessor Maarten Steinbuch: “Per jaar vallen er 1,4 miljoen doden in het verkeer wereldwijd. Dat kunstmatige intelligentie ons gaat helpen lijkt logisch. Over dertig jaar vallen er 95 procent minder verkeersdoden. Dan zullen wij niet meer zelf rijden, maar kunnen we andere dingen doen in de auto.”
ZIE OOK: Merlijn Passier neemt een kijkje in onze toekomst: ‘De technologie gaat veel problemen oplossen'
In 2025 is er een enorme markt voor gadgets die wij implanteren is ons lichaam. “Je ziet nu al dat technologie steeds kleiner wordt. Nu implanteren we al een nieuwe heup of een pacemaker. Met een kunstknie ben je nog steeds mens, maar zijn wij dat ook nog als wij iets in ons brein gaan steken?”
“Er zijn waarschijnlijk nu al mensen die onsterfelijk zijn. Sommige mensen zijn nu al zo gezond mogelijk aan het leven om uiteindelijk onsterfelijk te worden. Binnen tien jaar is er technologie waarmee je tien jaar langer kunt leven. In die tien jaar wordt er dan weer nieuwe technologie ontwikkeld waardoor je nog tien jaar langer kan leven. En dat gaat maar door. Zo kun je onsterfelijk worden.”
In 2028 is zonne-energie zo goedkoop dat ze de hele wereld van energie kan voorzien. Filosoof Koert van Mensvoort: “Er is voldoende energie in het universum. Ik denk dat wij veel beter worden in energie uit de zon halen. Het probleem van de distributie moet op te lossen zijn.”
In 2029 slaagt de eerste computer voor de Turingtest. Dan weet je niet meer of je met een mens of een computer te maken hebt. Professor Servaas Kokkelmans van de Technische Universiteit Eindhoven: “Nu zitten wij tegen een limiet aan, computers kunnen niet kleiner worden. Maar met nieuwe technieken kunnen wij weer verder gaan.” Daardoor is de Turingtest haalbaar.
In 2030 gaat nanotechnologie alles goedkoper maken. “Door nanotechnologie wordt alles heel erg klein”, legt Dawkins uit. “Dat betekent ook dat materiaal programmeerbaar wordt. Je blouse kan dan morgen een broek zijn en overmorgen een glas. Alles kan andere vormen aannemen.”
In 2031 zijn er 3D-printers die menselijke organen printen. “Daar zijn wij nu ook al mee bezig en dat moet lukken", verwacht Dawkins. "Er is een groot tekort aan orgaandonoren dus dat komt goed van pas.”
In 2037 kunnen wij ons brein moeiteloos aansluiten op een computer. “Dat kan nu al op beperkte schaal met zogenaamde brain-machine interfaces. Daardoor is het ook al mogelijk om gedachtes te ‘lezen’. De vraag is of wij dat allemaal wel willen. Maar die technologie gaat er zeker komen.”
In 2045 houdt de huidige wereld ophouden te bestaan. Dan zijn mensen en computers feitelijk één geworden. Dit is het punt waar de voorspellingen van Ray Kurzweil stoppen. Maar dat betekent niet dat wij ons er niet op kunnen voorbereiden. “Wij krijgen steeds meer mogelijkheden om de wereld nog mooier te maken voor onze kinderen”, besluit Dawkins.
Wil je meer weten over Brabant in de toekomst? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruitziet in 2050. De uitzendingen zie je op Omroep Brabant TV en vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.