Help: Appels en peren in overvloed, maar geen plukkers om ze te plukken
De afgelopen jaren waren het vooral seizoenarbeiders uit Roemenië en Polen die kwamen plukken bij Roks en zijn collega’s, maar door problemen met de huisvesting blijven die weg. “Op veel campings zijn ze niet meer welkom om te overnachten. Ik ben wel in gesprek met de gemeente voor een oplossing, maar dat gaat langzaam. Die appels hebben geen tijd om te wachten. Ze zijn rijp, iemand moet ze komen plukken!”
Massa's peren en appels
Roks schat in dat er rond de 4,2 miljoen appels en peren in zijn bomen hangen. Een eerste pluk staat voor volgende week op de planning. “Omdat ik echt geen plukkers kon vinden, heb ik een paar dagen geleden een noodkreet op Twitter en Facebook geplaatst. Dat heeft zich als een olievlek verspreid en nu krijg ik uit hele land reacties. Het zijn vooral oudere mensen die reageren en jonge moeders.”
“Ik heb er nu iets meer vertrouwen in dat het toch nog goed komt”, zegt Roks. Die voor de pluk zo’n dertig plukkers nodig heeft. “Ik ben nu iedereen aan het benaderen die heeft gereageerd en wat de mogelijkheden zijn. Het is een uitzoekerij, maar het moet toch lukken.”
'Pluk het beste van Brabantse bodem'
Roks is, naar eigen zeggen, niet de enige ondernemer die met een tekort aan seizoenarbeiders wordt geconfronteerd. “Bij andere fruitboeren speelt dit ook.” Op het erf van Roks hangt een spandoek met daarop een reclametekst van de ZLTO en de provincie Brabant: ‘Pluk het beste van Brabantse bodem’ staat erop. In de context van het ernstige tekort aan plukkers, een wrange boodschap.
Overigens kan op zaterdag 8 september iedereen komen plukken op het fruitbedrijf. Roks organiseert dan de Appelplukdag. Iedereen mag dan zijn eigen portie aan appels en peren komen plukken. Plukkers betalen dan alleen voor de appels en peren die ze zelf van de bomen hebben gehaald.