Belgische en Nederlandse agenten surveilleren samen in het grensgebied rond Baarle
Dus als je bijvoorbeeld in Chaam de politie nodig hebt, dan kan het zijn dat er een Belgische politieauto voor komt rijden.
Grenzen opheffen
“Het grote voordeel is dat wij de vele grenzen binnen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog kunnen opheffen als we samen in een auto stappen”, aldus Izeboud. In de politieauto's zitten namelijk altijd twee agenten uit beide landen. Zo kan altijd een van hen optreden, als de ander die bevoegdheid 'in het buitenland' niet heeft. De Belgische agent is er voor de ondersteuning. In België is het precies andersom en ondersteunt de Nederlander de Belg.
Het komt voor dat bij een controle de bestuurder op Nederlands grondgebied zit en de bijrijder op Belgisch gebied. Dat geeft nu soms onhandige situaties.
Enthousiast
Eric Verboven van de politie in Turnhout is net als zijn Brabantse collega enthousiast over de proef “Ik mag iemand die een misdrijf in België is begonnen in Nederland staande houden en hem vervolgens overdragen aan de Nederlandse collega’s.” Verboven zit samen met zijn Nederlandse collega Izeboud in de dienstwagen. “Ik ken hem al jaren en het begint al te wennen. Dat ene jaar van de proef komen we wel door”, zegt hij met een glimlach.
“Ik vind het goed dat de politie nu lekker over kan stappen. Eerder moesten ze afbreken bij de grens en nu kunnen ze lekker doorpakken”, zegt een inwoner van Chaam die de meerwaarde wel inziet. Twee voorbijgangers vinden het ook een goed initiatief van de Nederlandse en Belgische politie: “Je bent binnen tien minuten de grens over als je hier wat uithaalt. Het is goed dat deze samenwerking er is.”
Evaluatie
De proef van nu loopt van Alphen-Chaam tot en met de regio Turnhout in België. De resultaten worden in 2019 geëvalueerd.