Gekookte Zeeuwse mosselen met witte wijn

24 augustus 2018 om 15:10
nl
Omdat het vanaf 2 september de week van de mosselen is en onze kok Dennis Cornelis uit Zeeuws-Vlaanderen komt, hebben we deze week een recept met Zeeuwse mosselen.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door
Daisy Schalkens


Ingrediënten
- 2 kg mosselen, het liefste jumbo
- mosselgroentenmix
- 1/2 prei wassen en snijden in 1/2 ringen
- 1 gesnipperde grote ui
- 1/4 bleekselderij gesneden en gewassen
- 1/4 bos gehakte peterselie (gewassen)
- 75 gram gezouten roomboter
- 2 eetlepels paneermeel
- zout& zwarte peper uit de molen
- rasp van een halve limoen
- 2 dl droge witte wijn


Groenten Garnituur
- gehalveerde cherry tomaten
- 100 gr lamsoor
- 100 gr zeekraal
- 1 fijn gesnipperde sjalot
- 1 geperste knoflook teen
- 1 mini paksoi


Mosselsaus
- 6 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels azijn
- 3 eetlepels mosterd
- 3 eetlepels mosselgroenten met een staafmixer fijn gemalen

Werkwijze
Begin met het spoelen en wassen van de mosselen. Doe dit in voldoende water. Kapotte of openstaande schelpen mag je verwijderen. Deze kun je niet meer eten.

Neem een grote hoge pan, doe hier de gewassen mosselen in.
Voeg de gesneden en gewassen mosselgroenten toe (prei, bleekselderij, ui en gehakte peterselie)
Doe daarbovenop de roomboter, paneermeel, gemalen zwarte peper, geraspte limoen en een theelepel zout.
Zet de pan met deksel op hoog vuur.


Zet ondertussen een wok of koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie en wok hierin kort de groenten voor de garnituur. Deze groenten mogen nog lekker knapperig zijn.
Breng de garnituur op smaak met kruiden, peper en de rasp van limoen en verdeel dit alles over 2 soepkommen.

Als de mosselen koken schud deze dan op zodat de bovenste mosselen onderop komen te liggen. Zet de pan met deksel weer terug op het vuur en breng de mosselen weer aan de kook. Giet de witte wijn erover en schud nog 1 maal de mosselen op.

Voor de saus meng je de ingrediënten met elkaar. Breng alles op smaak met kruiden, peper en zout.

Je kunt de mosselen eten met stokbrood en gezouten roomboter maar ook met verse frietjes zijn ze heerlijk!
Om het feestmaal helemaal compleet te maken kun je bij de mosselen een lekker glas wijn of bier serveren want een goed gerecht kan niet zonder een bijpassend glas wijn of bier!

wijntip: sauvignon blanc
biertip: witbier of een trippel

Eet smakelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.