Eigenaar Fort Oranje looft beloning van 20.000 euro uit voor klokkenluiders

25 augustus 2018 om 13:39
nl
Fort Oranje in Rijsbergen heeft een beloning van maximaal 20.000 euro uitgeloofd voor informatie over bijvoorbeeld de projectplannen die zijn gemaakt om de camping te sluiten en saneren. Eigenaar Cees Engel is verder ook op zoek naar bewijs voor zijn vermoedens over bescherming van de overheid door de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Volgens Fort Oranje is er kort voor de sluiting van de camping een bijeenkomst geweest met politiemensen, rechters, burgemeesters, officieren van justitie en advocaten. Engel vermoedt dat deze bijeenkomst van invloed is geweest op rechtszaken die Fort Oranje daarop heeft gevoerd. "Het gaat hier om miljoenen. Grote belangen. De rechtbank is niet meer onafhankelijk", vertelt Engel aan Omroep Brabant. 

Anoniem
Engel hoopt nu dat er iemand naar voren treedt met informatie. Wie dat dan moet zijn, weet hij nog niet. "Het kan natuurlijk heel onverwachts zijn. Zodra iemand zich meldt, gaan we overleggen of die persoon naar buiten wil treden met de informatie. Het kan ook anoniem."

In een oproep die zaterdag gepubliceerd is, staat: 'Wij zoeken klokkenluiders die informatie en bewijs hebben over de beïnvloeding van de rechtspraak'.

Fort Oranje probeert ook via de officiële weg aan meer informatie te komen. Maandag behandelt de rechtbank in Breda het verzoek van Engel om de burgemeester van Zundert te verhoren over de ontruiming van de camping vorig jaar.

Engel denkt dat de actie van de gemeente bedoeld is om hem financieel uit te kleden. Volgens hem loopt de schade in de miljoenen. Hij wil de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen. "Ik wil een schadevergoeding. Maar het gaat hier ook om algemene bekendheid van dit soort instellingen die de democratie de nek om draaien. Agenten kunnen goed boeven vangen, maar wie is nu eigenlijk de boef?" 

Rechtszaken
De gemeente Zundert nam het beheer van Fort Oranje vorig jaar over om de camping te kunnen ontruimen vanwege de armoedige omstandigheden van de bewoners. Midden 2017 werd Fort Oranje definitief gesloten. Sindsdien lopen er rechtszaken. Engel moest zich twee maanden geleden verantwoorden voor de rechter voor een bezoek aan de camping, de toegang was hem destijds al ontzegd. Die zaak leidde ertoe dat Engel de rechtbank wilde wraken.  

In juli sprak de rechtbank van Breda over de sluiting van de camping en de bijbehorende kosten. Het bedrag dat Engel moest ophoesten kwam neer op zo'n 5,3 miljoen. Daar werd later door de gemeente een half miljoen vanaf gehaald. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.