Syriër bedreigde burgemeester met de dood omdat hij geen huis kreeg, jeugd-tbs geëist
De doodsbedreiging dateert van 21 december 2017. Het frustreerde de Syriër dat hij geen huis kreeg. Hij gooide tijdens een eerste afspraak in het gemeentehuis uit woede een vaas kapot.
Hij werd daarop uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester, een week later. Die wilde hem een locatieverbod geven voor het gemeentehuis. Daarop beet hij Van der Meijden toe: "Ik kom jou nog wel tegen. Ik maak je dood en ik maak je af."
'Begreep burgemeester niet'
De burgemeester zei tegen de politie dat hij zich echt bedreigd voelde.
De verdachte - die inmiddels bij zijn ouders woont - zei tijdens de rechtszaak van vrijdagochtend spijt te hebben. De Syriër liet weten dat hij 'allemaal niet begreep wat de burgemeester zei.' De verdachte spreekt redelijk Nederlands, maar hij kan het wat moeilijker begrijpen.
'Niet belemmerd in functioneren'
Van der Meijden wordt sinds de doodsbedreiging beveiligd. "Voor mij in mijn functie is zo'n bedreiging vervelend, maar daar leer je wel mee omgaan", liet de burgemeester deze week weten. "Voor mijn omgeving is het allemaal wat lastiger en vraagt het om meer uitleg en nazorg."
Van der Meijden benadrukt dat hij zich niet belemmerd voelt in zijn functioneren als burgemeester. "Pertinent niet."
Gedwongen opname
De deskundigen - onder wie een psycholoog en een psychiater - adviseren om de verdachte volgens het jeugdrecht te behandelen. Ze vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar. Er is volgens hen veel gevaar voor herhaling. "Hij heeft een fors temperament en kan de consequenties van zijn handelen niet altijd goed overzien", zeggen de deskundigen. "Hij wordt snel boos."
Een van de deskundigen benadrukte tijdens de zitting dat de Syriër in een kliniek moet worden behandeld. Zij adviseert een gedwongen opname, want de verdachte houdt zich volgens haar niet aan afspraken. Zij denkt dat hij bij een minder gedwongen opname zal weglopen en dat er dan niks van de behandeling terechtkomt. Ook de reclassering schetst het beeld van een verdachte die zich niet aan afspraken houdt. "Wij hebben hem sinds mei niet meer gezien."
'Ik ben gezond'
Woonbegeleiders benadrukken dat de man zich wel aan de afspraken houdt. Hij heeft zich aangemeld bij een school en de dokter heeft hem naar een psychiater doorverwezen. De verdachte meent ook geen behandeling nodig te hebben. "Ik ben gezond."
Volgens de deskundigen heeft de Syriër ADHD en PTSS. De verdachte zegt wel een behandeling te willen als hij anders naar de gevangenis zou moeten.
"Mensen willen jou helpen om te voorkomen dat je weer in de gevangenis komt en verkeerde dingen doet", legde de rechter de man uit. Daarop antwoordde de Syriër: "Dat gaat niet meer gebeuren, snap je."
Overal lak aan
De officier van justitie schetste tijdens de zitting van vrijdag het beeld van een man die overal lak aan heeft. De verdachte heeft volgens hem veel aanpassingsproblemen in Nederland. Hij werd vanwege zijn gedrag van school gestuurd en kwam - mede door drugsgebruik - ook in conflict met zijn ouders.
De officier eist een gevangenisstraf van veertien dagen en onvoorwaardelijke jeugd-tbs. Deze celstraf is gelijk aan het voorarrest. De officier wil dat de Syriër zo snel mogelijk opgenomen wordt.
Volgens de advocate van de man kan een koerswijziging in zijn leven ook zonder jeugd-tbs gerealiseerd worden. "Laten we eerst andere vormen van hulp proberen." Zij vraagt om een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden. In die voorwaarden moeten dan zaken staan over zijn behandeling buiten een kliniek. De rechter doet over twee weken uitspraak.