Stuifmail zondag 2 september: mollen, specht, aurelia, pentas lanceolata, hoornaar en zwaluwen
Jonge mollen
Elise Geenen vraagt zich af waarom er zoveel kleine dode mollen in juli in haar omgeving lagen. Ze is benieuwd of dit iets met de warmte te maken kan hebben. Dat is een leuke vraag en wat lastig te beantwoorden als je de omgeving niet kent. Toch een poging. De dode molletjes en de warmte kunnen wel degelijk iets met elkaar te maken hebben, maar misschien anders dan je denkt. Regenwormen vormen het hoofdvoedsel van mollen en deze diertjes zijn heel diep de aarde ingegaan. Dit doen ze omdat ze niet kunnen leven in een hete, droge bodem. Ze zijn zo diep gegaan, dat de mollen - en zeker de jonkies - hen niet kunnen bereiken en dus sterven ze van de honger.
Groene specht
Op de foto die Peter en Hetty Verbeek mij stuurden, zie je een vogel die wat grijs getint is. Daarnaast zie je een beetje groen en op de kop wat rood. We hebben hier te maken met het vrouwtje van de groene specht. Peter en Hetty Verbeek vermoedden dit al, maar ze hadden deze vogel nog niet eerder gezien in hun tuin. Groene spechten kunnen maximaal zo’n 34 centimeter groot worden. Ze zijn wat dat betreft te vergelijken met een kauw. Deze vogels zijn bij het zoeken van voedsel voornamelijk aangewezen op de grond. Daarom zal je hen minder in bomen zien hakken. Je zal de groene spechten dan ook heel vaak in kort gras zien, omdat daar de meeste mierennesten te vinden zijn. Mieren en hun larven - vooral de behaarde rode bosmieren - vormen dan ook het hoofdvoedsel van de groene spechten. Met hun lange tongen boren ze gaten van enkele centimeters diep in de mierennesten. Daarna vangen ze met behulp van die kleverige tong hun prooien. Mochten ze niet genoeg voedsel vinden, dan verwijderen ze met hun snavels de plantjes en de mos tussen de stenen om toch bij hun prooidieren te komen.
Gehakkelde aurelia
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af of er nog wel genoeg bloeiende planten voorkomen in de natuur. Ze ziet namelijk weinig vlinders en bijen. Het antwoord is nee, er is te weinig voedsel voor deze insecten. Nu hebben niet alle vlinders bloeiende bloemen nodig, want de vlinder met de mooie naam gehakkelde aurelia lust bijvoorbeeld het liefst rottend fruit. Helaas heeft deze vlinder ook pech, want veel fruit is er ook niet. Voor zweefvliegen en bijen is het dus tobben. Ondanks de buitjes regen van de laatste tijd zijn er toch te weinig bloeiende bloemen. Ik zag wel dat het wilgenroosje nog wel mooi in bloem staat. Dus de dieren die daar in de buurt wonen, hebben geluk. Nu nog maar hopen dat de klimop goed gaat bloeien, want die hebben altijd veel bloemen en die bloeit als laatste van alle planten.
Pentas lanceolata
Rozemarijn van Gerwen heeft mij een foto gestuurd van een echte tuinplant. Daar weet ik bijna niets van. Gelukkig heb ik een goede vriend, Bert Klerks, die wel heel veel van planten weet. Hij liet me weten dat het ook voor hem even zoeken was wat voor plant dit is. "Ik heb ze vroeger verkocht als perkplant maar was de naam kwijt, vandaar. Het is de pentas lanceolata, een perk- of kuipplant, die niet winterhard is.“ Op internet las ik dat deze plant deel uitmaakt van de familie van sterbladigen. Hij is afkomstig uit het noordoosten van Afrika en Egypte. In het Engels spreekt men dan ook van de Egyptian star cluster. Wil je een vlinderrijke tuin? Dan moet deze plant niet ontbreken.
Hoornaar in vogelkastje
Op ietwat vage foto van Gerry van den Elzen zie je een wesp uit een vogelkastje kruipen. Je ziet naast geel ook een rode kleur bij deze wesp en dus heb je te maken met een hoornaar. Dat blijkt ook wel it het feit dat Gerry van den Elzen het in haar bericht heeft over een grote wesp. De Europese hoornaar is de grootste wesp van alle wespensoorten in Nederland en kan maximaal 3,5 centimeter groot worden. Ondanks dat deze wespensoort meer dan twee keer zo groot is als andere wespensoorten - hij zoemt ook heel luid - is de Europese hoornaar beduidend minder agressief dan andere wespen. Hoornaars vangen veel insecten. Daarmee zorgen ze er voor dat er minder insecten in onze omgeving zijn. Ze hebben dus een veel belangrijkere functie dan je aanvankelijk zou denken. Ze vangen vooral vliegen, muggen, rupsen, vlinders, wespen, bijen en spinnen. Met hun angel steken ze insecten. Vervolgens doodt het gif de 'buit'. Daarna vermalen ze hun prooi tot een soort pap en die geven ze aan hun larven. Deze hoornaarlarven geven op hun beurt een zoete stof af dat weer fungeert als voedsel voor de hoornaar.
Zwaluwen drinken uit zwembad
Harry Hoekstra filmde zwaluwen die massaal drinken uit een zwembad. Dit fenomeen schijnt vaker voor te komen, maar het wordt niet vaak vastgelegd op video.
Effect van droge, hete zomer op reptielen en amfibieën
Het effect van deze hete, droge zomer op reptielen en amfibieën is pas op lange termijn zichtbaar. Sommige soorten zullen de afgelopen zomer heel goed zijn doorgekomen, anderen juist moeilijk. Factoren zoals de broeihooptemperatuur, schade aan struikheide, het mooie voorjaar, uitdrogend voortplantingswater en een opgedroogd leefgebied van predatoren spelen hierbij allemaal een rol.
Maatregelen tegen verdroging Bossche Broek
Met de natuur in het Bossche Broek gaat het niet zo goed. Het Bossche Broek verdroogt, waardoor de bijzondere flora en fauna in dit gebied dreigen te verdwijnen. Om dit te voorkomen en om de kwaliteit en de diversiteit te behouden en te verbeteren, voert Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie Noord-Brabant werkzaamheden uit. Die vinden plaats van half september tot eind december.
Natuurtip
Zondag 9 september wordt er een wandeltocht georganiseerd door de Loonse en Drunense Duinen. Deze begint om tien uur 's ochtends en duurt tot twaalf uur 's middags. Een bezoek aan de Loonse en Drunense Duinen is altijd een belevenis. De wind kan hier op veel plekken ongestoord waaien en dit zorgt voor een steeds veranderd landschap. Ieder seizoen heeft hier zijn eigen charme. Wanneer je nu de duinen in gaat, kun je genieten van het prachtige paars van de bloeiende heide. De duingids neemt je deze ochtend mee naar de mooiste plekjes. De bloei van de heide lokt ook allerlei dieren; misschien komen we het heideblauwtje nog wel tegen. Deze schaarse vlinder komt lokaal voor op hogere zandgronden.
Deelnemers wordt gevraagd zich vooraf aan te melden. Er wordt vertrokken bij Bosch en Duin aan de Schoorstraat 50 in Udenhout. Het is de bedoeling dat deelnemers om kwart voor tien aanwezig zijn. Deelname kost vijf euro, kinderen betalen vier euro. Honden mogen helaas niet mee. Deelnemers wordt geadviseerd stevige wandelschoenen aan te doen en zichzelf achteraf altijd te controleren op teken.