De naweeën van de zomerhitte: mogelijk minder paprika's in de winkel
De Brabantse paprikatelers vertellen hetzelfde verhaal. De extreme hitte van afgelopen zomer heeft schade berokkend. Paprika’s – en ook tomaten – worden in kassen gekweekt. Tot op zekere hoogte kun je het klimaat regelen. Het is er altijd iets koeler dan buiten.
Zwarte vlekjes
Het kantelpunt voor een aantal groenten, waaronder paprika, ligt rond de dertig graden. Als het langere tijd warmer wordt ontstaan er problemen. En dat was de afgelopen maanden het geval. Paprika’s liepen daardoor zwarte vlekjes op en dat wil de consument niet.
Volgens mevrouw Jongeleen van een gelijknamig paprikabedrijf in Klein-Dongen hebben zij ook problemen, maar niet zodanig dat er grote hoeveelheden paprika’s weggegooid moeten worden. Dat komt door de warmte. “We hebben nou eenmaal geen airco in de kas. Het probleem was vooral dat de nachten te warm waren. Net als een mens moet een paprikaplant ’s nachts uitrusten. Door de hitte kregen de planten geen rust meer. Daardoor kwamen ze in de problemen en konden ze geen kleine paprikaatjes meer aanmaken, daar hadden ze de puf niet meer voor. Er zijn er nu dus minder en dat zul je de komende tijd merken.”
Jongeleen levert net als veel Brabantse telers aan de veiling in het Belgische Hoogstraten. Volgens een woordvoerder van die veiling zijn de problemen in Brabant niet zo groot. “We zien incidenteel wel wat mindere partijen. Ik heb op social media over de Limburgse teler gelezen, maar van zulke ernstige problemen heb ik niet gehoord”, aldus de woordvoerder.
Het dumpen van de 1 miljoen paprika's moet De Verspillingsfabriek in Veghel - dat oplossingen bedenkt voor voedselverspilling- een doorn in het oog zijn. Henri Molenaar van De Verspillingsfabriek: "We zijn aan het proberen om 10.000 kg paprika's deze kant op te krijgen, maar het is nog niet gelukt om met de teler in contact te komen. Het is natuurlijk eeuwig zonde dat er zoveel paprika's worden gedumpt, hoewel wij dit soort grote hoeveelheden ook niet kunnen verwerken."
De Verspillingsfabriek wil het bewustzijn over voedselverspilling bij producenten, consumenten en telers bevorderen en tegelijkertijd daadwerkelijk de verspilling tegen gaan. Bijvoorbeeld door soepen en sauzen te maken van groenten die anders op afvalhoop zouden belanden. Of er na deze extreem droge zomer meer overschot zal zijn weet Henri nog niet. "Dat merken we nog niet. Maar we hebben nu de paprika's en natuurlijk ook al de snoeptomaatjes gehad. Daar hebben we 5000 kg van afgenomen. Het is afwachten wat er verder gaat gebeuren."