Video

300.000 ton luierafval, daar wil afvalverwerker Renewi graag zijn tanden inzetten  

12 september 2018 om 07:30
nl
Jaarlijks gooien we in Nederland in totaal ongeveer 60 miljoen ton afval weg. Dat komt neer op een slordige 4000 kilo per persoon. Van die enorme berg afval wordt het grootste gedeelte, meer dan 90 procent, verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

“Afvalverwerking roept nog steeds negatieve associaties op”, zegt Otto de Bont, directeur van Renewi Nederland in het tv-programma Booming Brabant. En dat terwijl de afvalbranche met allerlei innovaties zijn stinkende best doet om zich als grondstoffenleverancier te profileren. “Ons land is op dit gebied leidend in de wereld”, zegt De Bont. 

Duurzaamheid en circulaire economie zijn niet de eerste termen waaraan je denkt bij een afvalverwerker. De Bont: “Slechts een klein deel van het afval wordt verbrand (4 procent), gestort (2 procent) of geloosd (1 procent).” 

Bakermat

Renewi is de samenvoeging van de Shanks Group uit Engeland en Van Gansewinkel. “Uit Maarheeze en dat is nog steeds onze bakermat”, zegt De Bont. “We hebben onze ervaring en kennis van het sorteren en opwerken van afval gebundeld.” 


Wachten op privacy instellingen...

En dat slaat aan. Bedrijven als VDL en DAF vragen Renewi tegenwoordig om hulp. Consultants van Renewi kijken mee bij VDL en DAF en analyseren de afvalstroom van beide bedrijven. “Die proberen we zo schoon mogelijk te krijgen, zodat we het afval niet meer hoeven te scheiden. Hoe schoner de afvalstroom, des te makkelijker je er een nieuwe grondstof van maakt.” 

In samenwerking met partners wil Renewi de hoeveelheid afval nóg verder terugdringen. Zo loopt er een pilot met de Technische Universiteit Delft over het luierafval. “We zoeken al jaren naar een goede methode om de 300.000 ton luierafval per jaar te recyclen. Inmiddels draaien we een pilot waarin we cellulose terugwinnen uit luiers en het plastic kunnen scheiden. Op die manier kunnen we nieuwe luiers of papier maken. Daarna willen we opschalen naar productieniveau. Lukt dat, dan hebben we weer bijna 300.000 ton afval minder.” 


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.