Stuifmail zondag 9 september: gehoornde klaverzuring, hoornaars, roodpootschildwants en bosmuis
Gehoornde klaverzuring
Op de foto van Janneke van Gemert zie je een soort groene klaverblaadjes, sommige zijn een beetje rood gekleurd. We hebben hier te maken met een invasieve soort: de gehoornde klaverzuring. Waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt, is niet duidelijk. Veel mensen denken aan Noord Amerika, want daar komt 'ie in vrijwel alle staten voor. De gehoornde klaverzuring is een soort pionier, die vaak open plekken opvult. Janneke vraagt zich af hoe deze plant te bestrijden is. Allereerst wil ik haar melden dat de blaadjes van de gehoornde klaverzuring eetbaar zijn. Ze hebben een beetje een wrange smaak, een beetje vergelijkbaar met citroen. De blaadjes zijn rijk aan vitamine C. Je kunt er in combinatie met andere kruiden heerlijke kruidenthee van zetten. Het best kun je deze plant bestrijden door goed te schoffelen. Mocht dit geen effect hebben, dan moet je de plaats waar de klaverzuring staat gedeeltelijk afgraven. Mocht je dit niet willen, dan kun je bestrijdingsmiddelen vinden bij Biocontrole of EcoStyle.
Hoornaars
Esther van Aalst heeft een foto gestuurd waarop duidelijk enkele Europese hoornaars te zien zijn. Wat ze hiermee moet doen, wil ze weten. "Moeten we ze weg laten halen? Zijn ze gevaarlijk? En wat is eigenlijk hun functie in de natuur? Op de eerste vraag luidt mijn antwoord: als ze ver weg zitten van je huis en zeker van de achterdeur of voordeur, zou ik ze gewoon laten zitten. Hoornaars zijn niet gevaarlijker dan gewone wespen en veel minder agressief dan de bekende limonadewespen, de gewone wesp en de Duitse wesp. Ze hebben een hele belangrijke functie in de natuur. Het zijn namelijk top-predatoren in het insectenrijk. Wespen, dus ook hoornaars, zorgen er voor dat er balans blijft in het insectenrijk. Ze pakken vooral andere insecten aan zoals bijen, rupsen, spinnen, libellen en vliegen, maar ze ruimen ook dode insecten - zoals bijen - op. Meestal bijten ze de poten en de kop van hun prooi eraf, want daar zit toch geen voedsel aan. Daarna kauwen ze de rest tot pap en dat nemen ze dan mee naar de larven.
Roodpootschildwants
Op de foto van Adeline Besselink zie je een bruin insect met bruinrode poten. Net achter de kop zie je een bekend figuurtje, een driehoek. We hebben hier te maken met een wants en in dit geval een roodpootschildwants. Deze wants wordt ook vaak boswants genoemd, omdat je deze wantsen vaak in het bos tegenkomt. Roodpootschildwantsen horen bij de familie van schildwantsen. Deze familie van schildwantsen staat vooral bekend vanwege het afscheiden van een stinkend en zoet vocht wanneer zij in gevaar zijn. De roodpootschildwants wordt maximaal vijftien millimeter groot en heeft op het menu vooral plantensappen staan. Roodpootschildwantsen eten die sappen bij diverse loofbomen, maar ze hebben een voorkeur voor de zomereik of voor zoete kers. Soms vallen ze anderen insecten aan.
Dode zwarte ratten
Mijnheer of mevrouw Hendrickx vraag zich af of de dieren afgebeeld op de foto bij het artikel 'Zwarte ratten teisteren bewoners van Eindhoven-Noord: het is niet hygiënisch' of ratten of muizen zijn. Het zijn wel degelijk ratten. Met name de zwarte rat. De kleur zwart ,moet met een grote korrel zout genomen worden. Er zijn van deze rat namelijk ontzettend veel kleurvarianten bekend: van zwart tot grijs tot lichtbruin. In stedelijk gebied zijn over het algemeen de meeste zwarte ratten echt wel zwart. Deze dieren hebben een afmeting van maximaal 240 millimeter. De bosmuis, die hier wat van weg heeft en ook een lange staart heeft, wordt maximaal 110 millimeter lang. Op de foto kan je goed zien dat de dieren meer dan die 110 millimeter lang zijn. Kortom: dit zijn zeker zwarte ratten.
Populierenpijlstaart
Op de foto van Gerda Heeskens zie je een totaal bruine maar grote vlinder zitten. Gerda vraagt zich af wat dit is. Het is een hele mooie nachtvlinder - geen mot - uit de familie van de pijlstaarten, namelijk de populierenpijlstaart. Deze nachtvlinder is dagactief en dus kun je deze vliegend tegenkomen, maar je kunt ze ook in rust vinden op een boomstam. De populierenpijlstaart rups kan wel negen centimeter lang worden en leeft vooral op en van populieren. Na de rupstijd verstopt de rups zich in een holletje in de grond. Hij overwintert als pop in een mooie bruine cocon.
Bronstige boommarter
De AVROTROS besteedde in een uitzending van Wild in Nederland aandacht aan de boommarter (Martes martes). Deze harige boombewoner is een van de meest onzichtbare zoogdieren die ons land rijk is.
[YouTube:https://youtu.be/LnoraO16-kc]
Groene schoolpleinen verlagen pestgedrag
Groene schoolpleinen bevorderen de gezondheid van kinderen en daarnaast komt er minder pestgedrag voor. Bovendien zijn groene schoolpleinen leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk: ze zorgen voor biodiversiteit en leveren een bijdrage aan het klimaat- en watervriendelijk maken van de omgeving. Scholen in Noord-Brabant kunnen subsidie aanvragen om hun schoolplein te vergroenen. Meer informatie is op te vragen via [email protected].
Het is weer tijd voor de nationale huis- en tuinspinnentelling
Dit weekend mag iedereen weer op zoek naar spinnen in eigen huis en tuin. Het is alweer de zesde keer dat deze nationale spinnentelling wordt gehouden. Het seizoen is dit jaar vreemd verlopen met veel warmte en droogte. We zijn benieuwd hoe de spinnen hierop hebben gereageerd.
In ons land komen heel veel spinnensoorten voor. Sommigen zijn lastig op naam te brengen, maar er leven ook verschillende goed herkenbare soorten in huis en tuin, die zijn samengebracht op een zoekkaart. Om de spinnenstand te volgen, organiseert de Jaarrond Tuintelling de Nationale Spinnentelling 2018.
Natuurtip
Zaterdag 15 september vindt er een eetbare planten- en kruidenwandeling plaats. Deze begint om halfdrie 's middags en duurt anderhalf uur. Wildplukken is weer hot. Sprokkelen in de natuur en je eigen vondsten opeten als gezonde aanvulling op de maaltijd. Want planten en kruiden werden vroeger niet alleen gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook als voedzame aanvulling op de dagelijkse kost. Een gids neemt geïnteresseerden mee en laat zien waar diverse kruiden te vinden zijn. Hij vertelt welke eetbaar zijn en waar je met een grote boog omheen moet lopen. Tijdens de wandeling kun je zelf proeven waar de planten naar smaken. Dat kan soms heel verrassend zijn.
Deelnemers betalen vijf euro per persoon. Aanmelden kan via het Heusdens Buro voor Toerisme. Dit kan telefonisch via 0416 - 662100 of per e-mail: [email protected].