‘Zit je in de shit? Praat!’, Ximena’s Vlinder bezorgd over zelfdoding onder jongeren

27 september 2018 om 19:54
nl
Een kwart van de jongeren die zich vorig jaar van het leven beroofde, kwam uit Brabant. Deze schrikbarende cijfers werden deze week naar buiten gebracht. Dat vindt ook Randy Knol uit Uden van de stichting Ximena’s Vlinder. Daarom is de nieuwe campagne van de stichting ‘project praat’ naar voren gehaald om het praten over gevoelens bij jongeren uit de taboesfeer te halen.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Hoe kan het dat we in Brabant met zulke cijfers geconfronteerd worden?”, zegt hij. “Daarom moeten we echt ingrijpen, nu.” Het project zou eigenlijk pas volgende maand van start gaan, maar vanwege het nieuws besloot Ximena's Vlinder dit nu al te doen.

Posters
De stichting heeft posters gemaakt voor scholen en mensen die met jongeren werken. Op de affiches staat dat het niet erg is als je het leven soms klote vindt of een keer in de shit zit, zolang je er maar over praat. Ximena’s Vlinder heeft ze donderdag opgestuurd naar verschillende scholen in Brabant. “Ik heb vooraf zo’n 15 scholen benaderd en die waren bijna allemaal positief.”
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De dochter van Randy en Caroline Knol, Ximena, beroofde zich van het leven, februari dit jaar. Ze deed dit met een omstreden zelfdodingspoeder. Ze leed aan een posttraumatische stressstoornis, een leven vol angst, als gevolg van seksueel misbruik.

“Wij zijn altijd een gezin geweest waarin veel werd gepraat, maar Ximena kon met ons niet over het misbruik praten. Ze wilde ons er niet mee belasten. Ook heeft ze het met ons nooit over suïcide gehad.” Knol wil voorkomen dat dit bij anderen ook gebeurt.

De stichting streeft ernaar dat jongeren al gaan praten voordat er een probleem is of problemen groter worden. Voordat de doodswens er is, omdat het volgens hem anders een interne strijd wordt. “De interne dialoog moet extern worden. Als ie intern blijft, is het heel moeilijk om daar bij te komen.”

Niet in paniek
Ook moet de taboesfeer eraf volgens hem. “Laten we eens niet in paniek raken als iemand zegt: 'ik zie het niet meer zitten'. Vraag eens waarom, ga het gesprek aan. En doe het niet af met een dooddoener”, aldus Randy. “Iemand vertelde mij dat een hulpverlener echt een keer heeft gezegd: het leven is een frikandel, maar je moet het zelf speciaal maken. Daar schiet je toch niks mee op?!”

“Bij te veel mensen leeft nog het idee dat praten over suïcide met jongeren kopieergedrag vertoont of ze op ideeën brengt. Maar dat is nooit bewezen. Erover praten helpt, dát is wel bewezen.”

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0900-0113.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.