'Te gek voor woorden', per stuk verpakte winegums leveren Red Band 'Mispaksel' op

29 september 2018 om 12:23
nl
De per stuk verpakte winegums van snoepfabrikant Red Band in Roosendaal zijn door Greenpeace - in samenwerking met het consumentenprogramma Kassa - uitgeroepen tot het meest onzinnige in plastic verpakte product. Daarom ontvangt Red Band zaterdagavond het 'Mispaksel'. In totaal brachten 31.673 mensen hun stem uit. Ruim de helft daarvan vond de verpakking van de Roosendaalse winegums het meest onzinnig.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

“Het was vanaf dag één van de verkiezing duidelijk dat Red Band zou winnen", vertelt campagneleider plastic Meike Rijksen van Greenpeace. "Het aantal stemmen liep snel op en we kregen reacties als ‘te gek voor woorden’ en ‘deze spant wel de kroon'."

Volgens Greenpeace heeft Red Band laten weten dit signaal serieus te nemen en de verpakking te gaan aanpassen. Ook zou de snoepfabriek in gesprek willen met Greenpeace over het verpakkingsbeleid. Meike Rijksen is blij met de houding van Red Band, dat in augustus het negentigjarig bestaan vierde. "We hopen dat het bedrijf dit doortrekt naar de rest van haar assortiment en een voorbeeld wordt voor andere producenten en supermarkten."

Winterpeen
De in folie verpakte winterpeen van supermarktketen Albert Heijn eindigde op de tweede plaats met een derde van de stemmen. De avocado’s in bakjes en zakjes van de Veghelse supermarktketen Jumbo kwamen op de derde plaats terecht. "We krijgen echt heel veel klachten over de enorme berg onnodig plastic op de groente- en fruitafdelingen, die makkelijk te verminderen is met oplossingen zoals brandmerken", vertelt Rijksen. "We willen hier op korte termijn met Albert Heijn en Jumbo over in gesprek. Als grootste supermarkten kunnen zij echt een verschil maken.”

De Pickwick-theezakjes die gemaakt zijn van PET-plastic eindigden als vierde. De Good Noodles van Unox finishten op plaats vijf.

Kunstwerk
Greenpeace organiseert de Mispakselverkiezing om aandacht te vragen voor de enorme hoeveelheid onzinnige en onnodige voedselverpakkingen in de supermarkten. De Mispaksel-trofee is gemaakt door Peter Smith, de kunstenaar die in 2012 het grootste kunstwerk ter wereld van plastic zwerfafval maakte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!