Video

Vrijwilligers doen emotionele oproep aan Wim van de Donk om Gedenkplaats Haaren in stand te houden

25 oktober 2018 om 20:20
nl
Duizenden gevangenen en gijzelaars werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers opgesloten in Landgoed Haarendael bij Haaren. In een klein museum op het landgoed wordt de geschiedenis van Haarendael door vrijwilligers verteld en doorgegeven aan bezoekende jongere generaties. Hoe lang dat nog kan, is onzeker. Vrijwilligers doen daarom (opnieuw) een emotionele oproep aan de Brabantse politiek en vooral Commissaris van de Koning Wim van de Donk om te helpen het museum in stand te houden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“In totaal hebben hier 3100 gevangenen gezeten en 1100 gijzelaars.” Vol vuur vertelt Cees van Roessel over de beladen geschiedenis van het inmiddels verpauperde landgoed, dat in oorlogstijd een Duitse gevangenis was. “Ook familie van Wim van de Donk heeft hier gevangen gezeten.” 

Onzekerheid en gedonder
Het voortbestaan van het museum is hoogst onzeker omdat heel wat partijen al jaren bakkeleien over de bestemming van het landgoed. De recente vondst van een drugslab op het landgoed bracht nog meer onrust onder de vrijwilligers. De dreiging dat de burgemeester van Haaren het terrein zou afgrendelen na de vondst van het drugslab is voorlopig wel van de baan. De burgemeester neemt pas een besluit als er een afgerond proces-verbaal ligt van de politie. 

 

'Politiek kijkt de andere kant op'
“Wij zijn bang dat we tussen wal en schip vallen nu er volop gepraat wordt over de toekomst van het gebouw waar we zitten. Iedereen weet dat we er zijn en niemand kijkt naar ons om. We hebben echt het idee dat 'de politiek' de andere kant opkijkt als het gaat over Gedenkplaats Haarendael. Daar maken we ons zorgen over”, zegt Van Roessel. "En dat spelletje wordt al jaren heel goed gespeeld."

In het voorjaar van 2018 leken die zorgen voor even weg te zijn toen Van de Donk bij een boekpresentatie over de gevangenis Haarendael aanwezig was. “Hij zei toen dat de Gedenkplaats moet blijven, hier was een zucht van opluchting te horen.” 

Nationaal monument
Onderzoeker Hans Suijs, die in het archief onderzoek doet naar een tante die in oorlogstijd gevangen zat op Haarendael, heeft voor de (Brabantse) politiek geen goed woord over. “Wij zijn toch niet zo’n volk als de Polen die Ravensbrück na de oorlog hebben gesloopt om het maar te vergeten. Kamp Vught is een nationaal monument. Ik begrijp niet waarom Haarendael dat niet is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.