DELA maakt zonder toestemming vingerafdruk van overledene om ringen en kettingen te verkopen

27 oktober 2018 om 15:22
nl
Uitvaartorganisatie DELA uit Eindhoven maakt sinds 1 september standaard vingerafdrukken van doden en doet dat zonder toestemming van nabestaanden. Dat ontdekte het NPO Radio 1-programma Radar. DELA gebruikt vervolgens deze afdrukken om ringen en kettingen te verkopen.
Geschreven door

DELA maakt de vingerafdrukken in afwezigheid van de nabestaanden in de dagen voor de uitvaart. Dat gebeurt met een kleine camera die op een iPhone wordt geklikt. Weken later krijgen nabestaanden ineens een e-mail van DELA of zij van de vingerafdruk van de overledene een ring of een ketting willen laten maken. De kosten liggen tussen de 124 en 1320 euro. 

Standaard procedure
In de e-mail rept de uitvaartorganisatie met geen woord over hoe de vingerafdrukken worden opgeslagen en hoe lang ze worden bewaard. DELA vertelt aan Radar dat het maken van de vingerafdrukken een standaard procedure is, omdat er veel vraag naar zou zijn. De nabestaanden weten daar doorgaans van, zegt een woordvoerder na berichtgeving van Radar, al is er wel een uitzondering: bijvoorbeeld als mensen in het ziekenhuis zijn overleden en zonder de nabestaanden erbij zijn overgebracht naar het rouwcentrum. 

De woordvoerder geeft aan dat de vingerafdrukken op verzoek direct worden verwijderd. Daar heeft DELA een speciaal mailadres voor. "Willen de nabestaanden dat er niets met de vingerafdrukken wordt gedaan, dan worden ze vernietigd. Willen ze het wel, dan worden de afdrukken volgens wettelijke richtlijnen bewaard", aldus de woordvoerder. Volgens hem is voor deze werkwijze gekozen omdat mensen soms pas na de uitvaart vragen om vingerafdrukken, maar dan is het te laat. 

Klachten
Volgens de woordvoerder heeft DELA sinds 1 september drie klachten gekregen over de werkwijze. ,,Dat valt mee, op 4000 uitvaarten. Toch gaan we terug naar de tekentafel, want onze intentie is niet overgekomen." Hij benadrukt dat ,,de integriteit van het lichaam bij ons voorop staat". 

Concurrent Yarden laat aan Omroep Brabant weten geen vingerafdrukken te nemen van overledenen. "Dat doen wij alleen met toestemming van de opdrachtgever."

CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt de werkwijze ongehoord. Hij vindt dat de nabestaanden mogen beslissen over wat er met het stoffelijk overschot wordt gedaan en niet de begrafenisondernemer. Van Dam gaat Kamervragen stellen aan minister Sander Dekker.

UPDATE: Verschillende mensen reageren op de oproep van Omroep Brabant. De meeste mensen geven aan dat DELA wél met hen gecommuniceerd heeft over de vingerafdrukken. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.