Brabants spaarvarken vorig jaar het best gevuld van heel Nederland
Toch is de provincie niet de suikeroom van de Brabanders, want het overschot van 339 miljoen euro was eenmalig. Brabant heeft namelijk vorig jaar obligaties verkocht en daarvoor kreeg de provincie meer geld dan waarvoor ze in de boeken stonden.
Schuldbewijzen
Obligaties zijn schuldbewijzen die je kunt verhandelen. Een overheid kan een lening verstrekken en krijgt dan een schuldbewijs. Dat geeft recht op jaarlijkse rente. Soms is die rente zo laag dat je zo’n obligatie of schuldbewijs beter kunt verkopen aan iemand die er meer voor wil betalen dan de rente van de hele looptijd oplevert. Dat is wat de provincie heeft gedaan en waardoor Brabant het grootste overschot van Nederland had.
Niet in ouwe sok
Het is niet zo dat Brabant dat geld in een ouwe sok bewaart. Dat mag ook helemaal niet van het rijk, want publiek geld moet ingezet worden voor de publieke zaak. Overheden mogen hun overschotten niet zomaar beleggen. Dat noemen ze schatkistbankieren. De provincie leent het geld dan bijvoorbeeld weer uit aan andere overheden. Dat is het ook het beleid van de provincie Brabant.
Er zijn nog meer redenen waarom de provincies vorig jaar meer geld op de bank hadden staan. Ze hadden veel minder uitgaven. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de kosten voor de jeugdhulpverlening. Die worden nu door gemeenten betaald.