Video

Keiharde brief Ryanair aan piloten Eindhoven Airport: 'Verhuis vrijwillig of er volgt ontslag'

2 november 2018 om 13:34
nl
De bijna veertig piloten van Ryanair die op Eindhoven Airport zijn gestationeerd dreigen hun baan te verliezen als ze niet vrijwillig meewerken aan hun overplaatsing naar een andere basis. Dat meldt pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers VNV op basis van een brief van Ryanair. Daarmee negeert Ryanair het vonnis van de voorzieningenrechter in Den Bosch, die donderdag oordeelde dat de piloten niet mogen worden overgeplaatst.
Geschreven door

Het vonnis van de rechter in Den Bosch was duidelijk: Ryanair mag zijn vliegers niet eenzijdig en gedwongen overplaatsen naar een buitenlandse Ryanair-basis, als het bedrijf toch overgaat tot het sluiten van de basis op Eindhoven Airport. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de vliegers gewoon doorbetalen en er voor zorgen dat zij kunnen blijven vliegen op een Boeing 737. Als er toch piloten worden overgeplaatst dan moet Ryanair per geval een dwangsom van 250.000 euro betalen. 

Maar de brief die Ryanair na het vonnis aan de piloten stuurt, is ook heel duidelijk:

 

Brief
Volgens de VNV ontvingen de piloten na het vonnis van de rechter een brief van Ryanair waarin ze voor een keuze worden gesteld: vrijwillig kiezen voor overplaatsing een zogenaamde ‘voluntary transfer’ of een ontslagprocedure, een ‘redundancy process’. De brief is volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers opnieuw het bewijs dat Ryanair lak heeft aan een rechterlijke uitspraak in Nederland.  Geen enkele piloot zou volgens de VNV op het 'aanbod' van Ryanair in zijn gegaan.

De piloten moeten voor vrijdagavond 18.00 uur beslissen. Maandag 5 november wordt de basis op Eindhoven Airport al opgeheven. 

Wachten op privacy instellingen...

"Ryanair opent zijn trukendoos om zijn werknemers nog verder onder druk te zetten. Eerder zette Ryanair ondanks een rechterlijk verbod stakingsbrekers in bij een door de VNV georganiseerde werkonderbreking. Wij adviseren onze leden om zich niet door Ryanair onder druk te laten zetten en dus niet in te gaan op een ‘vrijwillige’ overplaatsing. De uitspraak van de kortgedingsrechter is glashelder en laat geen ruimte voor het ontslaan van de vliegers omdat ze niet zouden ingaan op het aanbod van Ryanair."

Oproep minister
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken riep Ryanair op zich aan het landelijke arbeidsrecht te gaan houden. Hij wil dat de prijsvechter binnen enkele weken een akkoord sluit met de vakbonden, gezien de aanhoudende conflicten met het personeel. Koolmees voert samen met een paar Europese collega's de druk op. De bewindslieden stuurden gezamenlijk een brief naar het hoofdkantoor van het winstgevende Ryanair in Ierland. Succes brengt verantwoordelijkheid met zich mee, stellen ze. Vrijdag onderstreepte Koolmees nog eens dat voor de piloten 'het Nederlands arbeidsrecht geldt en dat het aan de rechter is om dat te beoordelen.'

 

 

De ministers verwijzen naar de contacten van de maatschappij met de Europese Commissie, waarbij Brussel er steeds op aandringt arbeidswetten zo snel mogelijk na te leven. Koolmees benadrukt dat er anders bijvoorbeeld juridische stappen tegen Ryanair kunnen volgen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.