Boerin Anke in de knel: 'Hoe kun je groen denken, als je in het rood staat?'

2 november 2018 om 16:41
nl
Zij heeft psychologie gestudeerd, hij komt uit de ICT en zij delen, behalve de liefde, een tweede passie: koeien. En dat ondanks alle tegenslagen die ze bij het uitoefenen van hun bedrijf tegenkomen. Anke Wismans en Maarten van Fessem runnen sinds vier jaar in Oosterhout een melkveehouderij, een boerderijwinkel (De Driehoek) en een kaasmakerij. Nog wel, maar ook zij hebben moeite het hoofd boven water te houden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het stel is de dupe van van de vele knelgevallen in ons land. Veehouderijen die in de problemen zijn gekomen door milieuregels die het ministerie van Landbouw vaststelde nadat er fors was geïnvesteerd. Door die  regels moesten boeren ineens afstand doen van een aantal koeien, omdat er anders via de mest teveel fosfaat werd uitgescheiden. Voor Anke en Maarten betekende dit dat ze afscheid moesten nemen van twintig van hun negentig koeien.

Zoveelste knauw
Deze week kreeg hun aanstekelijk enthousiasme een zoveelste knauw. Minister Carola Schouten van Landbouw blijkt fosfaatrechten, die boeren nodig hebben voor hun koeien om de schadelijke uitstoot van mest te beperken, vergeven te hebben aan vleesveehouders. Dat steekt de melkveesector, want voor boeren die in deze branche werken, zou geen ruimte meer zijn om fosfaatrechten uit te delen.

Het nieuws werd naar buiten gebracht door Innovatief uit de Knel, de actiegroep met Henk Antonissen uit Leende als roerganger. Volgens hem zijn veeboeren voor de gek gehouden, want van het ministerie hadden ze te horen gekregen dat er te weinig fosfaatrechten waren. De aanhoudend onduidelijke en vooral onzekere situatie heeft er al toe geleid dat boeren het bijltje er bij neer gooien of dat serieus overwegen.

'Wirwar aan regels'
“Het is belangrijk dat een actiegroep als Innovatief uit de Knel van zich laat horen. Ik heb zelf heel veel moeite  met het ambtenarenapparaat op het ministerie van Landbouw, dat de minister informeert. Daar gaat heel veel mis. Ik vraag me af of de minister het zo slecht bedoelt. Er is gewoon een wirwar aan regels”, vertelt Anke.

LEES OOK: Boer Rik voelt zich lamgeslagen door tegenstrijdige regels: 'Ik weet bij god niet waar te beginnen'

'Hoe kun je groen denken als je in het rood staat?'
“Ondertussen hebben we wel het idee dat we met de rug tegen de muur staan. Ik begrijp dat we rekening moeten houden met het milieu en dat doen we ook, maar hoe kun je groen denken als je in het rood staat? Als het zo doorgaat, dan komt het voedsel in de toekomst uit het buitenland. Of we daar zo blij mee moeten zijn? Bovendien: hoe kun je als minister tussentijds regels veranderen, daar kun je als ondernemer toch niet op bouwen?”

De 33-jarige Oosterhoutse had zulke mooie verwachtingen van de carrièreswitch die ze jaren geleden maakte. Samen met haar broer Bram (29) en haar 34-jarige vriend zouden ze een droom gaan verwezenlijken. Wat hadden ze er enorm veel zin in om het melkveebedrijf dat dertig jaar door haar ouders werd geleid, over te nemen.

'Ik wil niets anders'
Anke, van wie haar zus Martje (30) ook op de boerderij werkt, kan zich een leven zonder koeien nauwelijks voorstellen. Toch wordt het er voor haar niet makkelijker op gemaakt, zegt ze. “Ergens houdt het op. We moeten echt nadenken over de boodschappen die we willen doen. Rekeningen kunnen niet betaald worden en soms denk ik dat het klaar is met onze droom."

"Gelukkig hebben we naast de melkkoeien met onze zuivelwinkel een andere knop om aan te draaien, maar eigenlijk laat het Rijk ons gewoon in de kou staan. We hebben er totaal geen controle meer op. Dat is heel erg jammer, want als ik zo tussen onze koeien loop, dan denk ik dat ik echt niets anders wil.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.