Video

FIOD rolt autoverhuur voor de onderwereld op, invallen in Tilburg, Den Bosch en Nieuwkuijk [VIDEO]

16 november 2018 om 13:02
nl
In een onderzoek naar witwassen en het vervalsen van documenten rond de verhuur van auto's aan criminelen heeft de FIOD in Brabant, Limburg en Duitsland voor een kapitaal in beslag genomen. Het gaat om onder meer twee peperdure Porsches, vijf Mercedessen en meerdere Harley Davidsons. Er zijn geen verdachten aangehouden.
Geschreven door

De FIOD viel deze week acht huizen en bedrijfspanden binnen. In Brabant gebeurde dat in Den Bosch, Tilburg en Nieuwkuijk. Behalve elf auto’s en twee motoren namen rechercheurs zeven dure horloges en 15.000 euro aan contant geld in beslag.

'Meerdere verdachten'
Volgens woordvoerder Adriaan Ros van de FIOD zijn er meerdere verdachten in beeld. Zij zijn niet meteen aangehouden, maar dat kan lopende het onderzoek nog gebeuren.

 

Bpm en btw ontdoken
Uit onderzoek komt naar voren dat er vermoedelijk sprake is van fraude met tientallen kostbare auto’s per jaar. "De auto’s worden via verhullende constructies door een Duitse vennootschap verhuurd aan veelal criminele gebruikers in Nederland", aldus Ros

In werkelijkheid zouden de auto’s van de criminelen zelf zijn. Met deze truc wordt belasting ontdoken (btw en bpm), wat bij deze bolides neerkomt op tienduizenden euro’s per auto.

Vingers bij aflikken
Voor liefhebbers zijn de in beslag genomen auto's om de vingers bij af te likken. De FIOD sleepte deze week vier dure Mercedessen, waaronder een exclusieve AMG GTR weg. Ook werden twee Harley Davidsons, een fonkelnieuwe Porsche GT3 - met een cataloguswaarde van 229.000 euro - en een Porsche Panamera Turbo SE Hybrid in beslag genomen.

In een Chrysler Voyager vond de FIOD, met hulp van een gespecialiseerd team van Defensie, verborgen ruimtes. Zo kon op ingenieuze wijze de achterstoel worden opgeklapt om bij een geheim opbergvak voor drugs, geld of wapens te komen. Ook stuitte de FIOD op een tot luxe camper omgebouwde vrachtwagen, die ook als werkplaats gebruikt kan worden. Waar de voertuigen precies werden gevonden, maakt FIOD niet bekend,

Samenwerking
De FIOD begon het onderzoek na informatie van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC): een samenwerkingsverband van verschillende overheidsdiensten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.