Steeds meer geiten in Brabant, ondanks de bouwstop voor stallen

20 november 2018 om 12:24
nl
Ondanks de bouwstop voor geitenstallen zijn er toch meer geiten bij gekomen in Brabant. Het gaat om een stijging van 3,7 procent. De provincie voerde de bouwstop juli vorig jaar in omdat de aanwezigheid van die geitenstallen slecht kan zijn voor de gezondheid van omwonenden.
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak

Provinciebestuurder Anne-Marie Spierings is niet verrast door de cijfers. Ze spreekt van een na-ijl-effect. Toen de bouwstop werd ingesteld  hadden enkele boeren al toestemming voor de bouw van een nieuwe stal. Bovendien is de stijging te verklaren door het feit dat boeren in hun bestaande stallen meer dieren zijn gaan houden.

'Rijk moet aantal geiten strenger regelen'
De provincie  heeft geen invloed op het aantal dieren per stal. Gemeenten kunnen daar wel invloed op uitoefenen en de gemeente Oss doet dat bijvoorbeeld al. "Maar wij willen dat de rijksoverheid dit regelt", zegt Spierings. "Bij varkens, koeien en kippen zijn er duidelijk regels voor het aantal dieren per vierkante meter. Als her Rijk die regels ook opstelt voor geiten is dat goed voor het dierenwelzijn en voor de mensen die in de buurt van een stal wonen." 

In totaal zijn er 400 geitenhouderijen die samen ruim 172.000 geiten hebben. Dat betekent dat Brabantse geitenboeren gemiddeld ruim 400 geiten per bedrijf houden. Dit is twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde van 202. De gemeente Alphen-Chaam is een uitschieter. Hier zijn gemiddeld bijna tweeduizend geiten per bedrijf.  Ook in Baarle-Nassau, Loon op Zand, Landerd en Haaren worden meer dan duizend geiten per bedrijf gehouden. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Bouwstop stallen
Een groot aantal geitenstallen kan invloed hebben op de gezondheid van omwonenden. Zo bleek dat dit een grotere kans op longontsteking geeft. Daarom heeft de provincie op 7 juli 2017 besloten dat er geen nieuwe geitenstallen meer gebouwd mogen worden. Dit in afwachting van een onderzoek naar de gezondheidsrisico's voor omwonenden. Het aantal geiten kan toch licht toenemen doordat boeren meer geiten in hun bestaande stallen houden.

Q-koorts
Geiten kunnen daarnaast ook Q-koorts overdragen aan mensen. Bert Brunninkhuis van Q-uestion, een belangenorganisatie voor Q-koortspatiënten, vindt het dan ook een goede zaak dat de provincie een stop heeft gezet op de uitbreiding van het aantal stallen. Daarnaast zijn tegenwoordig de meeste geiten ingeënt tegen Q-koorts. “De hobbyboeren hoeven daarentegen hun geiten niet in te enten. Dat is dus een lek in het systeem.” 

Het risico op een nieuwe uitbraak is volgens Brunninkhuis erg klein. “Al was dat elf jaar geleden, toen de Q-koorts uitbrak, ook zo.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.