Directeur en secretaresse voor rechter voor smokkelen van tonnen cocaïne
Deze zomer vond de politie 3500 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Het spoor leidde naar een loods van een transportbedrijf in Oosterhout en vier verdachten. De politie zag tijdens het onderzoek 'overeenkomsten' met een nog grotere drugsvangst van bijna 7000 kilo, eind vorig jaar. Samen goed voor 10.000 kilo coke.
Alle verdachten in de zaal
De zitting van donderdag was een tussentijdse zitting. Transportondernemer Paul van W. (55) en secretaresse Christel van B. (33) zaten donderdagochtend allebei in de zaal van het gerechtsgebouw in Rotterdam. Het OM denkt dat ze de twee enorme drugstransporten uit Colombia hebben voorbereid, betaald en in ontvangst genomen.
'Nooit in Zuid-Amerika geweest'
De Colombiaanse politie beweerde afgelopen zomer dat Van W. hoogstpersoonlijk in Panama met het Golf-kartel overlegde over drugs. Advocatie Inez Weski van Paul van W. zei dat de Oosterhouter nooit in Panama of Colombia is geweest en dat dat ook niet in het dossier staat.
'Container moest niet naar Oosterhout'
Weski wees naar medeverdachte Faysal B., een fruitimporteur uit Rotterdam, die opdracht zou hebben gegeven voor het overladen van het transport. Ze noemde in dat verband een fruitbedrijf dat afnemer was. De advocaat van Faysal bevestigde dat en verklaarde dat de container helemaal niet naar Oosterhout moest maar naar een bedrijf in Bleiswijk. Hij ontkent dat hij wist van de drugs.
'Verdachte werkt volop mee'
Over de 7000-kilo-zaak zei ze dat Van W. helemaal geen transporteur was. "Hij heeft hier niets mee van doen", zei Inez Weski. Ze voegde er ook aan toe dat Van W. volop meewerkt aan het onderzoek door alle vragen te beantwoorden en door te helpen met het afstaan van wachtwoorden van computers en telefoons.
Chauffeur en witwasser
Medeverdachte, fruitimporteur Faysal B., zou naast het organiseren van het drugstransport ook nog geld hebben witgewassen. De Belgische vrachtwagenchauffeur Luc B. is de vierde verdachte die bij het transport betrokken was. Alle verdachten zitten sinds de drugsvondst in de cel.
Ontdekking drugs
Op de zitting werd bekend dat de container met de bijna 3500 kilo over de Westerschelde naar Antwerpen is aangevoerd en al op 24 augustus is gelost. Hij stond dagenlang op de kade. In die tijd ontdekte de douane dat er drugs in waren verborgen. In stilte is alles eruitgehaald en een klein beetje is toen achtergebleven als bewijsmateriaal. Trucker Luc B. moest een tijd op de container wachten en is op 27 augustus ermee weggereden naar Oosterhout.
Gevolgd en afgeluisterd
Hij werd stiekem gevolgd door de politie en die zag dat de verdachte een extra rondje maakte op een rotonde. De politie beschouwt dat als een truc om achtervolgers, zoals een observatieteam, te ontmaskeren.
Op het terrein van de transporteur gebeurde nog iets opmerkelijks. Van W. kwam op zijn scooter zelf de container inspecteren. Het lijkt er op dat de politie afluisterapparatuur in de container had verstopt. Want er is een gesprek opgevangen waarin iemand zei dat het in orde leek en 'dat de dozen nog niet geopend waren'. Voor het OM ook een aanwijzing dat Van W. meer weet.
Vrijlating
De vier verdachten zitten vast omdat er 'herhalingsgevaar' is en de 'rechtsorde' geschokt is. Maar hun advocaten vinden dat overdreven en vroegen vrijlating. Het OM verzette zich. De rechters beslisten dat iedereen in de cel blijft, simpelweg omdat deze twee enorme transporten 'vragen oproepen'.
Dossier en proces
Het onderzoek is nog volop bezig. Computers zijn nog in onderzoek, er lopen nog getuigenverhoren en ook de Belgische politie levert nog informatie aan over de zaak. "Over een paar maanden is het dossier hopelijk gereed", zei een van de officieren van justitie. Op 15 februari is er een volgende zitting en dan bekijkt de rechtbank het voorarrest opnieuw. Volgens de planning van de rechtbank kan het inhoudelijke proces pas op zijn vroegst eind 2019 worden gehouden.