Steek je de misdaadwinst in de verbouwing van je huis of van je vrouw?
Die vermoedens werden woensdag volop uitgesproken op een internationale conferentie in het provinciehuis over de drugsmarkten van Nederland en België. Maar: zo veel deskundigen, zo veel antwoorden.
Dwaalspoor
Als criminelen de winst hebben binnengeharkt, doen ze er alles aan om de politie op een dwaalspoor te zetten. Daar slagen ze goed in. "Wereldwijd pakt de politie twee procent van het misdaadgeld af", zei Wilbert Paulissen, die lang in Brabant werkte en nu chef is van de Landelijke Recherche.
LEES OOK: Jaarlijks 16 miljard euro witgewassen in Nederland
Volgens Paulissen zijn er in ons land honderdduizenden mensen bij witwassen betrokken, vaak onbewust. "In de hotelbranche, advocaten, notarissen en banken. Veel mensen doen ook onbewust mee als facilitator, zeker in dat hele financiële stelsel. In een beetje onderzoek bij ons kom je zestig tot tachtig dekmantelfirma’s tegen".
Buitenland
Via-via gaat het geld in heel veel gevallen naar andere landen. "Dat geld zit niet meer in Nederland maar gaat via grote projecten en investeringsmaatschappijen naar Dubai, China en Panama". Later noemde hij ook nog Marokko en Turkije. De recherchechef erkende dat het lastig is om iets terug te halen, maar dat je het altijd moet proberen.
Volgens Hanneke Ekelmans, de hoogste baas van de politie in Zeeland en West-Brabant, wordt het extra bemoeilijkt door de creativiteit van de crimineel. "Was het vroeger 'follow the money' (volg het geld) Nu is dat veranderd in: 'follow the value' (volg het waardevolle)."
Smokkel met je pols
Ekelmans wijst erop dat criminelen allerlei trucs gebruiken om geld over te brengen en dat je daar oog voor moet hebben. "We zien horloges die de wereld rond gaan om de cash makkelijk te transporteren", zo knikt de Belgische chef van de federale recherche Stanny de Vlieger.
Peperdure horloges: aan de ene kant een statussymbool maar ook een slinkse manier om waardevolle zaken te smokkelen, gewoon om je pols. De Antwerpse commissaris verzuchtte dat het soms onmogelijk is om geld in een ver buitenland te innen.
Drugsmarkten nauw verweven
Aanleiding voor de conferentie was een diepgravend onderzoek over de Belgische en Nederlandse drugsmarkten, dat afgelopen voorjaar verscheen. Een van de onderzoekers is criminoloog Toine Spapens, die aan de Universiteit van Tilburg werkt. Hij onderzocht ook al de sponsoring van voetbalclubs door criminelen
Samen met een collega van de universiteit in Gent concludeert hij dat de Belgische drugswereld groter en zelfstandiger wordt maar nog steeds nauw verweven is met Nederlandse misdaadnetwerken.
Spapens wilde ook wel wat kwijt over de misdaadwinsten, maar was voorzichtiger dan de politiemensen. "Waar het in zit? Dat is the million dollar question. Tja, leuke dingen, vakanties? Je laat je huis verbouwen, je laat je vrouw verbouwen. Misschien vastgoed, kleine bedrijvigheid. Maar waar het echt blijft, daar hebben we geen zicht op.”