OM wil maximale celstraf voor medeverdachte in 'gewetenloze' overval op Brink's
Volgens de officier van justitie was de overval op Brink’s in alle opzichten extreem. De dadergroep was volgens haar ‘gewetenloos’. Vier mensen werden in levensgevaar gebracht. “En nergens blijkt dat de dader berouw heeft over zijn handelen en er verantwoordelijkheid voor neemt”, aldus de officier van justitie. Justitie eist de maximale straf. “Want wat zou een verdachte nog meer moeten doen voor een strafmaximum?”
Volgens de advocaat van S. probeert justitie zijn cliënt ten onrechte te koppelen aan andere overvallen. “Hij zat tussen 2005 en 2012 gedetineerd in België. Maar toch proberen ze hem verantwoordelijk te houden voor overvallen die in die periode plaatsvonden”, aldus advocaat Yildiz. Hij bepleitte vrijspraak.
Massale politie-inzet
Een golf van geweld trok over Best en omstreken in het voorjaar van 2013. Om precies te zijn de avond van 21 maart. Rond elf uur 's avonds bliezen overvallers een zijdeur uit het gebouw van waardetransportbedrijf Brinks. Ondanks massale inzet van de politie konden de daders ontkomen. Op hun vlucht schoten de criminelen op de N397 van Eersel naar Bergeijk naar de achtervolgende politie.
Ooggetuigenverslagen
Donderdag las de rechter het verhaal voor van de bestuurder van de politieauto die de achtervolging inzette op de overvallers. De agent wilde samen met zijn collega de auto van de criminelen controleren, omdat de wagen opvallend vies was. Na het geven van een stopsignaal werden de agenten beschoten.
“Ik hoorde uit het niets doffe klappen. Versplinterd glas vloog tegen ons gezicht. We werden beschoten. De chauffeur rukte naar links en we kwamen tegen de berm tot stilstand”, aldus de agent. Uit onderzoek bleek dat vijf kogels de auto hebben geraakt. “Ik denk dat ze willens en wetens het vuur hebben geopend, met alle risico van dien.”
LEES OOK: Overval waardetransportbedrijf Brink's Best: zijdeur opgeblazen, politie met mitrailleur beschoten
Een medewerker van Brink's vertelde wat de gewelddadige overval met hem deed: "Criminelen beseffen niet wat ze aanrichten, in welke angst we dagelijks leven." De medewerker kwam in de ziektewet en werd afgekeurd. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis. "Ik lig te stuiteren in bed, krijg een paar keer per nacht een aanval. Mijn vrouw en ik kunnen niet meer samen slapen", vertelde hij tegen de rechter. Hij eiste een schadevergoeding.
De verdachte Dogan S. heeft in eerdere verhoren gezegd dat hij niets te maken heeft gehad met de overval op Brink's. Hij ontkende alles categorisch. zei dat hij nooit contact heeft gehad met de andere verdachten en is naar eigen zeggen nooit in Best geweest.
Maar op het terrein van Brink's is een metalen buis gevonden en op de buis zit DNA van de hoofdverdachte. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat het DNA van de verdachte is een miljoen keer groter is dan de kans dat hij het níet is. “En de verdachte heeft geen enkele verklaring gegeven over het feit dat zijn DNA daar is gevonden”, aldus de officier.
De advocaat van S. bekritiseert het DNA-bewijs. Volgens hem is onbruikbaar DNA bruikbaar gemaakt. Het gaat volgens hem om een omstreden methode die binnen verschillende landen in Europa niet als bewijs geldt. De advocaat zegt dat in 41 procent van de gevallen een onterechte verdenking kan ontstaan.
Gijzeling
Na jaren speurwerk kreeg de politie in juni van dit jaar de verdachte in beeld: Dogan S. Deze zware crimineel uit het Belgische Charleroi zit al een gevangenisstraf uit in Luxemburg. Hij kreeg daar 22 jaar cel voor een overval op een vestiging van beveiligingsbedrijf 4GS in Gasperich. Die overval was twee weken na de brute roof in Best en de uitvoering ervan leek vrijwel een kopie.
Dogan S. was eerder veroordeeld in België voor de gijzeling, in 2004, van een bankdirecteur en diens gezin. De directeur moest onder dwang de kas van zijn eigen bank in een dorp bij Charleroi plunderen en afstaan. Het ging destijds om een bedrag van ruim 220.000 euro.
Laatste woord
De verdachte kreeg zoals gebruikelijk het laatste woord, maar hij hield het kort. “Mijn advocaat heeft alles al gezegd. Ik heb vertrouwen in de Nederlandse Justitie en geef me over aan hun beslissing.” Die beslissing valt op 20 december, opnieuw in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.