Video

Wim leerde op 52-jarige leeftijd lezen en schrijven: 'Nu pas weet ik waar Rotterdam ligt'

9 december 2018 om 15:19
nl
Hij kende de windstreken niet, kon de kaart van Nederland niet lezen. Zoals hij zelf zegt in de talkshow KRAAK.: "Ik wist helemaal niets." Het was allemaal het gevolg van het feit dat Wim Sabel uit Den Bosch vanaf de tweede klas lagere school niet meer naar school ging. Als je niet kunt lezen en schrijven, kun je meteen ook een heleboel andere dingen niet. Op 52-jarige leeftijd bracht hij daar verandering in en ging hij weer naar school. Nu is hij in de race om taalheld van Nederland te worden.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De 56-jarige Wim Sabel is geboren in de buurt van de Graafsewijk in Den Bosch. Hij had een moeilijke jeugd,  ze waren arm thuis, hij kreeg weinig aandacht en op school werd hij ook nog eens enorm gepest. Reden om als jonge jongen de straat te verkiezen boven de schoolbanken. Eenzaam heeft hij zich vaak gevoeld daar op straat. Het waren lange dagen om door te brengen. "Ik haalde met een touwtje met een magneet eraan geld uit putjes. Vooral in de buurt van de V&D in de Bossche binnenstad. Dat geld gaf ik dan weer aan mijn moeder." 

Wim kwam, wonder boven wonder, als analfabeet toch aan het werk. Terwijl hij op straat rondhing, werd hij geronseld om te werken in de olie-industrie in het Botlekgebied. "Een koppelbaas maakte ons pijpfitter in een olieraffinaderij. Wij waren op die leeftijd, 12, 13 jaar, klein genoeg om pijpleidingen te vervangen. Gevaarlijk werk. De koppelbaas loog over onze leeftijd."

Ontslag
Toch bracht het Wim uiteindelijk bij een reguliere baan, hij werd loodgieter. Zijn baas wist van zijn laaggeletterdheid. "Ik monteerde vooral ketels. Als er bijvoorbeeld een thermostaat moest worden aangesloten, zei ik dat ik daar geen tijd voor had." Zeker twintig jaar werkte Wim voor zijn baas, totdat het digitale tijdperk ook het loodgietersvak beheerste en hij werd ontslagen omdat hij niet mee kon. Wim was 52 en kon nog steeds niet lezen en  schrijven. 

"Het UWV", zo vertelt Wim "regelde toen voor mij taalles. Ik wilde graag iets meer betekenen voor de maatschappij en voor mijzelf."  Dat is gelukt. Wim volgt vier keer per week taalles en in de afgelopen vier jaar is zijn zelfvertrouwen enorm toegenomen. "Ik ben nu niet meer laaggeletterd." In januari begint Wim met een nieuwe baan en dan hoort hij ook of hij taalheld van Nederland is geworden. Stemmen op Wim kan op  www.taalheldenprijs.nl/stemmen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.